MSCI Asia Pacific indeks najslabiji u tri godine

MSCI Asia Pacific indeks najslabiji u tri godine

Cijene dionica na azijskim berzama potonule su jutros na najnižu razinu, jer je ulagače uznemirio oštar pad berzanskih indeksa na Wall Streetu.

Berzanski indeksi u Singapuru, Australiji, Šangaju i Hong Kongu pali su od 0,4 do 3,2%. Jutros je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio u minusu od 2,2%. Podaci iz Kine su razočaravajući pa mnogi ulagači povlače zaradu iz dionica.

Ulagači su pod dojmom objavljenog podatka o padu dobiti kineskog industrijskog sektora u augustu za 8,8% na godišnjem nivou. U četvrtak će biti objavljen konačni podatak o PMI indeksu aktivosti u Kini, kada će definitivno biti objavljeno koliko se usporava rast kineske ekonomije. Dionice u rudarskom sektoru također su pod pritiskom zbog strahovanja da će zbog slabosti kineske ekonomije doći do pada potražnje za sirovinama. Cijene dionica  australskih rudarskih kompanija Rio Tinta i BHP Billitona pale su za više od 5%.

Azijske ulagače uznemirio je pad cijena dionica na Wall Streetu. Nasdaq indeks je izgubio 3,05% od svoje vrijednosti, a S&P 500 indeks izgubio je 2,57%. Krajem ove sedmice bit će objavljen izvještaj o zaposlenosti u SAD-u koji po pravilu utječe na smjer tržišta.

Prema anketi Reutersa analitičari ocjenjuju da će broj zaposlenih u oktobru porasti za 203.000. Ukoliko podaci budu bolji od očekivanja, to će ojačati špekulacije i povećanje kamatnih stopa ove godine. U suprotnom, to će potaknuti nadu da će Fed prolongirati povećanje kamatnih stopa do početka iduće godine.

S obzirom da su dionice pod snažnim pritiskom, teško da će se Fed odlučiti na povećanje kamatnih stopa.

Na valutnom tržištu kurs dolara je jutros pao na 119,45 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 120,30 jena. Dolar je pao i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura porasla sa jučerašnjih 1,1185 na 1,1265 dolara.

Naznake slabljenja kineske ekonomije izazvale su pad cijene nafte za gotovo 3%. Jutros su se cijene stabilizirale pa se barelom na američkom tržištu trguje po cijeni od 44,45 dolara, a na londonskom tržištu po cijeni od 47,35 dolara.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci