Moody's upozorio na izazove u slučaju nedogovorenog Brexita

Moody's upozorio na izazove u slučaju nedogovorenog Brexita

Agencija za kreditni rejting Moody's u četvrtak je upozorila Veliku Britaniju i Europsku uniju da bi se mogle suočiti s „kreditnim izazovima” i drugim ekonomskim problemima u slučaju da se ne uspiju dogovoriti o spornim pitanjima vezanim za Brexit.

Posljednjih mjeseci porasli su izgledi da Britanija u martu iduće godine izađe iz Europske unije bez dogovora o režimu trgovine, čime bi se poremetila bilateralna razmjena, uz „značajne negativne posljedice po ekonomiju Velike Britanije i ekonomija određenih članica EU-a”, stoji u izvještaju američke agencije Moody's.

Takav scenarij bi naštetio „ekonomskoj, fiskalnoj i institucionalnoj snazi” Velike Britanije, a najviše automobilskoj, avio i hemijskoj industriji i sektoru avioprevoza, upozorava Moody's.

„Brexit bez dogovora o režimu trgovanja u značajnoj mjeri bi nepovoljno utjecao na kreditno zaduživanje brojnih sektora, zbog viših troškova trgovine i potencijalnih poremećaja u logistici i lancima nabave”, navodi se u izvještaju.

U Moody'su se pritom pozivaju na procjenu Međunarodnog monetarnog fonda da bi britanska ekonomija – ne bude li postignut dogovor o trgovini s EU-om nakon Brexita – moglo pasti četiri posto.

„I dalje mislimo da će Velika Britanija i EU na kraju postići dogovor kako bi se sačuvali mnogi – ali ne svi – važeći trgovinski aranžmani, pogotovo vezano za robnu trgovinu”, kazao je koautor Moody'sova izvještaja Colin Ellis.

“Nemoguće je tačno procijeniti utjecaj nepostizanja dogovora budući da bi Velika Britanija i EU vjerovatno brzo poduzele mjere kako bi spriječile kratkoročne poremećaje. Svakako bi to predstavljalo značajnije izazove kada je u pitanju kreditiranje nego izlaz dogovoren pregovorima”, zaključio je Ellis.

bankar.me

O autoru

Srodni članci