MMF o mjerama za finansijsku stabilnost europskih banaka

MMF o mjerama za finansijsku stabilnost europskih banaka

Trećina europskih banaka mora biti ugašena ili spojena kako bi se obnovila finansijska stabilnost, upozorio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda Peter Dattels na aktuelnom godišnjem sastanku ove finansijske insitucije u Washingtonu.

“Trećina sektora – 8,5 triliona dolara – ostaje slaba i nesposobna za generiranje održivog profita”, kazao je Dattels, prenosi Indikator.ba.

Dodao je kako postoji previše podružnica s premalo depozita i previše banaka s visokim troškovima finansiranja.

Njegovi oštri komentari dolaze u jeku krize koja je zahvatila Deutsche Bank zbog problema u sporu s američkim Ministarstvom pravde. “Deutsche Bank je u središtu ovog izazova”, rekao je on.

Dattelsove izjave se nadovezuju na pregled finansijske stabilnosti za 2016. koji je ovih dana objavio MMF, a u kojem se navodi da se “Europa treba hitno i opsežno uhvatiti ukoštac s problemima loših kredita, kako bi smanjila troškove i napravila strukturna poboljšanja”.

U izvještaju se posebno akutnim označava problem loših kredita koji u Europi iznose 900 milijardi eura, a od kojih trećina dolazi iz italijanske bankarske mreže.

Također, navodi se kako su italijanske i portugalske banke suočene s ozbiljnim izazovima profitabilnosti i nivoima kapitala.

“Probleme djelomično uzrokuje okruženje vrlo niskih kamatnih stopa u kojima banke u razvijenim zemljama rade. Borba za profit, također, odražava trajnu ekonomsku slabost u razvijenom svijetu, što znači slabiju potražnju za kreditima”, navodi MMF.

Izvještaj MMF-a o globalnoj finansijskoj stabilnosti, također, potcrtava zabrinutost u pogledu najnovijih trendova u japanskim bankama i sigurnost osiguravajućih društava i penzionih fondova.

Fena/A.Š.

O autoru

Srodni članci