Ministri finansija G7 poručili SAD-u da je na Trumpu da izbjegne trgovinski rat

Ministri finansija G7 poručili SAD-u da je na Trumpu da izbjegne trgovinski rat

Američki predsjednik Donald Trump još uvijek ima vremena izbjeći trgovinski rat oko carina najavljenih Kanadi, Europskoj uniji i Meksiku, kazali su ministri finansija sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 na susretu u kanadskom turističkom odredištu Whistleru.

Američkom ministru finansija Stevenu Mnuchinu jasno je rečeno da je sada na Sjedinjenim Državama da izglade stvari i izbjegnu trgovinski rat, rekli su diplomati nakon sastanka održanog uoči samita zemalja G7 iduće sedmice u Kanadi.

“Još uvijek imamo nekoliko dana da se poduzmu potrebni koraci kako bi izbjegli trgovinski rat između Europske unije i SAD-a, i kako bi se izbjegao trgovinski rat između zemalja G7”, kazao je novinarima francuski ministar finansija Bruno Le Maire.

“Loptica je u kampu SAD-a, na američkoj je administraciji da donese prave odluke i izgladi situaciju te ukloni poteškoće”, dodao je francuski ministar.

Kanada i EU su slučaj prijavile Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) izazvane carinama od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminija koje je Trump objavio u četvrtak. Meksiko je, također, pogođen uvođenjem carina. Kanada je zaprijetila uvođenjem protumjera Sjedinjenim Državama koje bi se odnosile na uvoz poljoprivrednih proizvoda, što bi moglo pogoditi ruralna područja SAD-a, gdje Trump ima mnogo pristaša. EU je, također, saopštila da će blok primijeniti carinske protumjere.

Ovakvo potpuno neslaganje neuobičajeno je za grupu G7, koja okuplja najjače svjetske ekonomije: SAD, Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan i Britaniju.

seebiz.eu

O autoru

Novinar portala

Srodni članci