Ministri finansija EU se sastaju prvi put bez predstavnika Britanije

Ministri finansija EU se sastaju prvi put bez predstavnika Britanije

Ministri finansija Europske unije se sastaju u Briselu prvi put bez predstavnika Britanije.

Oni će pokušati da riješe međusobne razlike u pogledu planova za reformu eura nakon britanskog glasanja za Brexit.

Cilj sastanka je priprema za samit lidera 15. decembra, na kojem će biti razmatrani prijedlozi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i šefa Europske komisije Junckera, izvještava agencija France presse.

Ministri finansija 27 zemalja EU će raspravljati o tri ključna pitanja kako bi euro učinili okosnicom jačeg političkog i ekonomskog jedinstva, i kako bi valuta postala otpornija na buduće krize.

Teme obuhvataju: stvaranje jedinstvenog budžeta eurozone koji bi se koristio kada treba odgovoriti na krizu, zatim pojednostavljivanje pravila EU o budžetskoj disciplini, i na kraju kompletiranje “bankarske unije” koja bi otklonika ograničenja između kreditora širom bloka.

Sastanak će uključiti 19 zemalja koje koriste jedinstvenu valutu plus sedam drugih koji su potpisale Europski fiskalni pakt 2012. godine tokom dužničke krize u eurozoni.

Češka, koja nije potpisala taj ugovor, i Hrvatska, koja nije bila članica EU kada je potpisan sporazum, također, su pozvane kao posmatrači kako bi planovi o europskoj finansijskoj budućnosti imali jedistven blok podrške iza sebe.

Međutim, Britanija će biti izostavljena jer nije potpisala sporazum, a i zato što će napustiti EU 2019. godine, prije nego što većina planiranih reformi stupi na snagu.

Još jedno pitanje o kojem će biti riječi je izbor kandidata za šefa Eurogrupe, koji će zamijeniti Jeruna Dajselbluma iz Holandije, koji odlazi sa te funkcije u januaru.

Za sada ne postoji zvanični kandidat za to mjesto, ali se spekuliše da bi to mogli biti portugalski ministar finansija Mario Kenteno, slovački Peter Kazimir, francuski Bruno Le Mer ili luksemburški Pjer Gramenja. Također, pominje se i ime komesara EU za ekonomiju Pjera Moskovisija.

Formalna odluka će biti donesena 4. decembra, dodaje francuska agencija.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci