Merkel i Macron žele da predstave planove za reformu EU, prvenstveno monetarnu

Merkel i Macron žele da predstave planove za reformu EU, prvenstveno monetarnu

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron žele, uprkos mnogim različitim mišljenjima, do sredine godine da predstave zajednički plan za reformu Europske unije, saopšteno je tokom posjete francuskog predsjednika Njemačkoj u četvrtak u Berlinu.

„Ono što nam je potrebno su otvorene rasprave i na kraju i sposobnost za postizanje kompromisa”, rekla je Merkel nakon susreta s Macronom.

Merkel je naglasila kako Njemačka i Francuska u raspravu o budućnosti Europske unije „unose različite aspekte i stajališta”, ali da se, gledajući u cjelini, „može doći do dobrog rezultata”.

I Merkel i Macron su se složili da eurozona još uvijek nije dovoljno otporna na krize.

„Mi moramo dalje razvijati ekonomsku i monetarnu uniju”, rekla je Merkel. Kancelarka i francuski presjednik su najavili da do EU samita u junu žele donijeti „zajedničke odluke” koje se tiču reformi unutar Europske unije.

Francuski predsjednik je pritom naglasio kako Europa trenutno stoji na raskrsnici.

„Mi živimo u jednoj fazi europske avanture koja je stvarno jedinstvena. Zajednička suverenost Europe je kroz ratove i trgovinske sukobe stavljena na iskušenje”, rekao je francuski predsjednik.

Kao reformske teme o kojima bi se raspravljalo do juna navedeni su europska azilantska politika, zajednička vanjska politika te dalji razvoj ekonomske i monetarne unije.

Razlike između Berlina i Pariza su posebno vidljive kad je u pitanju produbljivanje zajedničke ekonomske i monetarne politike. Najviše otpora s njemačke strane dolazi upravo iz Merkeline Unije CDU/CSU, dok je drugi partner u koalicionoj vladi, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) po ovom pitanju bliži stavovima Macrona.

Sekretar Europske komisije za budžet Guenther Oettinger (CDU) pozvao je svoju stranku na kompromis u pogledu monetarne politike.

Merkel i Macron su izrazili zajedništvo glede predstojećih susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. I Macron i Merkel sljedeće nedjelje putuju u Washington gdje će u odvojenim susretima razgovarati s Trumpom o temama poput trgovinskog spora između SAD-a i EU-a te krize u Siriji.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci