Mencinger: EU i eurozona pred istim dilemama kao bivša Jugoslavija 90-ih’

Mencinger: EU i eurozona pred istim dilemama kao bivša Jugoslavija 90-ih’

EU i eurozona sada se nalaze pred sličnim dilemama kao i bivša Jugoslavija početkom 90-ih godina, barem kada je riječ o daljnjem ujednačavanju poreznih sistema država članica. Ocjena je to jednog od najpoznatijih slovenskih ekonomista, akademika Jože Mencingera.

“Hoće li EU postati finansijska unija? Ja tu vidim tri moguća scenarija, po uzoru na one iz bivše Jugoslavije”, kazao je Mencinger na konfrenciji o porezima koja je održana u Zagrebu.

Prvi, “konfederalni” model, istakao je Mencinger, podrazumijeva potpunu fiskalnu decentralizaciju, u kojoj fiskalna politika ostaje u nadležnosti država članica. Drugi model znači sklapanje fiskalnog pakta, što je i trenutna situacija, u kojoj članice samo mali dio svojih prihoda prepuštaju zajedničkoj EU kasi.

Treći model je fiskalna unija, u kojoj bi članice dobar dio svojih fiskalnih prihoda prepustile zajedničkom budžetu Unije. To bi, u suštini, bio “federalni” model, kakav je postojao u bivšoj SFRJ.

Analize koje je Mencinger radio za zonu eura i EU pokazuju da bi takav, “jugoslavenski” model značio da bi se bogatije članice odrekle velikih prihoda koje beru u korist zajedničkog budžeta, a taj bi se novac potom transferirao i u slabije razvijene članice. Pojednostavljeno rečeno, bogatije bi članice EU time, barem na prvi pogled, bile na gubitku, a siromašnije na dobitku. No, bogatijima bi se to vratilo kroz povećanje standarda u slabije razvijenim članicama, pa bi na kraju i one bile u plusu.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci