Međunarodni poljoprivredni simpozij na Јahorini, prijavljeno preko 1300 učesnika

Međunarodni poljoprivredni simpozij na Јahorini, prijavljeno preko 1300 učesnika

Međunarodni poljoprivredni simpozij “Agrosim”, koji već osmu godinu zaredom predstavlja godišnju platformu za međunarodnu naučnu raspravu o poljoprivredi, prehrani, ruralnom razvoju, šumarstvu i ekologiji, danas će biti svečano otvoren na Јahorini.

Veliko interesovanje za ovaj skup najbolje ilustruje više od 1.300 prijavljenih učesnika – naučnika i istraživača, predstavnika privatnog i javnog sektora, kao i predstavnika nevladinih organizacija iz 85 zemalja svijeta, a primljeno je oko 1.300 apstrakata i više od 600 kompletnih radova.

Ovogodišnji “Agrosim” je fokusiran na sedam tematskih oblasti: biljna proizvodnja, zaštita bilja i bezbjednost hrane, organska poljoprivreda, zaštita životne sredine i upravljanje prirodnim resursima, stočarstvo, ruralni razvoj i agroekonomija, šumarstvo i agrošumarstvo.

Naučni odbor čine naučnici sa svih kontinenata što ovom skupu daje snažan međunarodni pečat i naučni kredibilitet.

Više od 50 domaćih izlagača iz BiH ove godine će se predstaviti svojim tipičnim i tradicionalnim proizvodima na simpoziju.

Simpozij predstavlja priliku za razmjenu ideja, jačanje postojećih i stvaranje novih akademskih mreža, kao i za podsticanje dijaloga između akademske zajednice, javnih institucija, privatnog sektora i organizacija civilnog društva po pitanju najnovijih globalnih i regionalnih trendova u agroprehrambenom sektoru.

Organizatori naučnog skupa su Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu i Agronomski mediteranski institut iz Barija /Italija/.

Osmi “Agrosim” je uspješno organizovan u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za životnu sredinu i ruralni razvoj /Јapan/, Balkanskom asocijacijom za zaštitu životne sredine /Grčka/, univerzitetima iz Njemačke, Turske, Rusije, Rumunije, Španije, Egipta, Irana, Tunisa, Srbije, Crne Gore i ostalim domaćim i inostranim partnerima.

Svečanosti otvaranja simpozija će prisustvovati vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Dejan Bokonjić, prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport Sandra Ivanović, te dekan Poljoprivrednog fakulteta Istočno Sarajevo Vesna Milić.

Planiran je dolazak predstavnika Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, Ministarstva nauke i tehnologije, gradonačelnika Istočnog Sarajeva, te brojnih naučnih radnika, profesora, privrednika i drugih uglednih zvanica, najavljeno je iz Univerziteta Istočno Sarajevo.

Simpozij će trajati do nedjelje, 8. oktobra.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci