Manji broj bušotinskih postrojenja u SAD-u podigao cijene nafte nadomak 68 dolara

Manji broj bušotinskih postrojenja u SAD-u podigao cijene nafte nadomak 68 dolara

Cijene nafte su porasle u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nadomak 68 dolara slijedom blagog pada broja bušotinskih postrojenja u SAD-u i kontinuirane smanjene proizvodnje grupe vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom.

Na londonskom tržištu cijena barela je ojačala za 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,95 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 50 centi višoj cijeni, od 61,94 dolara.

Trgovci objašnjavaju da su cijene porasle pod utjecajem blagog smanjenja broja bušotinskih postrojenja za novu proizvodnju u SAD-u. Iz kompanije Baker Hughes su izvijestili da ih je pet manje nego u sedmici ranije.

Unatoč tome se očekuje da će američka proizvodnja vrlo brzo premašiti nivo od 10 miliona barela dnevno, uglavnom zahvaljujući ogromnoj proizvodnji iz škriljaca. Više proizvode samo Rusija i Saudijska Arabija.

“Na američkom tržištu cijene nafte su sada na nivou za koji se očekuje da će privući veću proizvodnju nafte iz škriljaca”, konstatira Ric Spooner iz sidnejskog CMC Marketsa.

“Trgovci bi se mogli odlučiti za suzdržanost dok tržišta čekaju konkretne dokaze o tome što će idućih mjeseci događati s brojem bušotinskih postrojenja i i nivoom proizvodnje”, kazao je Spooner.

Povećanje američke proizvodnje je glavni faktor protuteže smanjenju proizvodnje koje od januara prošle godine provode članice OPEC-a i grupa neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom, a trebalo bi se protegnuti na cijelu ovu godinu.

Viši izvor iz neimenovanog velikog bliskoistočnog proizvođača nafte iz sastava OPEC-a izjavio je u ponedjeljak da u kartelu pozorno prate nemire u Iranu, kao i ekonomsku krizu u Venecueli, napominjući da će proizvodnju povećavati samo u slučaju opsežnijeg i dugotrajnijeg prekida proizvodnje u tim zemljama.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u petak iznosila 65,86 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci