Makedonija udvostručila izvoz u proteklih deset godina

Makedonija udvostručila izvoz u proteklih deset godina

Zavod za statistiku Makedonije je saopštio da se izvoz roba skoro udvostručio u proteklih 10 godina, što je vjerovatno rezultat smanjenja carinskih i trgovinskih barijera te cjelokupnog poboljšanja poslovne klime i porasta stranih investicija, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).

Prema podacima Zavoda, izvoz iz Makedonije se povećao sa 1,92 milijarde eura iz 2006. godine na 3,72 milijarde eura 2014. godine. Između 2006. i 2015. godine, prema istom izvoru, carinske i trgovinske barijere su smanjene u nekoliko navrata, na zahtjev poslovne zajednice. Efektivna stopa carinske zaštite je smanjena na 1,75 posto, što je jedna od najnižih stopa u regiji. Makedonski uvoznici sada plaćaju 40 posto manje carinskih obaveza nego 2006. godine, dok su u potpunosti oslobođeni carinskih nameta za preko 100 artikala, uključujući razne tipove mašina. Također je i carina za uvoz šećera smanjena sa 30 na 5 posto, što je smanjilo cijenu mnogih prehrambenih proizvoda. Ovo je omogućilo makedonskim kompanijama da povećaju konkurentnost pri izvozu.

Još jedan potez koji je olakšao izvoz je uvođenje EXIM sistema za uvoz, izvoz i prevoz robe, otvaranje svih graničnih prelaza za uvoz i izvoz, te uvođenje 24-satnog rada na glavnim graničnim prelazima.

Fena/I.H.

O autoru

Srodni članci