Mađarska protiv plana o europskom ministru finansija, ne žuri s eurom

Mađarska protiv plana o europskom ministru finansija, ne žuri s eurom

Mađarska se protivi planovima o dubljoj integraciji eurozone i neće nagliti s pristupom eurozoni prije nego što bude spremna, poručio je viši savjetnik premijera Viktora Orbana.

Podjela Europske unije na središte i periferiju, odnosno na zemlje u eurozoni i one izvan nje bila bi protiv interesa EU, konstatirao je u četvrtak u telefonskom razgovoru državni sekretar za EU u Orbanovom kabinetu Szabolcs Takacs.

Reuters primjećuje kako su u grupi bivših komunističkih zemalja Slovačka, Slovenija, Estonija, Latvija i Litva već usvojile euro dok Poljska, Mađarska, Češka, Rumunija, Bugarska i Hrvatska još imaju vlastite valute.

Pritom je sredinom ove sedmice potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica ekonomije Martina Dalić kazala kako u vladi i u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) procjenjuju da je dobar trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni, navodeći da je to srednjoročni cilj.

Hrvatska je po njezinim riječima “izvrstan i prirodan kandidat za euro zonu”. HNB je izradio analizu troškova i koristi od pristupa, kazala je u intervjuu za Hrvatski radio, najavljuju početak javne rasprave o tom pitanju za kraj oktobra.

Reuters bilježi da je inicijativa za tješnjom integracijom Europske unije proteklih sedmica iznova potpirila raspravu o pristupu istočnoeuropskih zemalja eurozoni.

“Trebalo bi izbjeći percepciju da su dobre zemlje one koje su u eurozoni – kakvu god cijenu platile za članstvo… dok su one izvan eurozone loše članice”, pojašnjava pak stajalište Budimpešte mađarski dužnosnik.

Mađarska neće podržati ideju o budžetu i ministru finansija eurozone koju je prošlog mjeseca iznio francuski predsjednik Emmanuel Macron, poručio je Takacs.

On ističe da bi se eurozona trebala pridržavati transparentnih propisa i njezine bi članice trebale u potpunosti poštovati njezine propise. Naglašava pritom da je jaki euro u interesu Mađarske.

Otkada je Orban preuzeo vlast 2010. godine Mađarska sprovodi samosvojnu ekonomsku politiku. Njezin budžetski deficit niži je od maksimalno dopuštenih tri posto u EU, a ove godine mađarska ekonomija bi trebala porasti za četiri posto.

Ekonomija u istočnoj Europi u prosjeku raste brže nego ekonomija u eurozoni, primjećuje Reuters.

Takacs kaže da bi tim zemljama, koje trenutno bilježe rast ekonomskih aktivnosti, trebalo dopustiti da se nekoliko godina razvijaju prije nego što usvoje euro.

“Eurozoni bi trebale pristupiti tek kada dođu rezultati koji pružaju dostatnu garanciju da mogu apsorbirati potencijalni veći šok”, drži mađarski dužnosnik.

“Ne znam koliko će godina to trajati, ovisit će i o razvoju situacije u eurozoni”, zaključuje.

Nije želio reći kada bi Mađarska mogla pristupiti eurozoni.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci