London: “skočile” cijene nafte

London: “skočile” cijene nafte

Cijene nafte nastavile su rasti poslije nedavnog oštrog pada, zahvaljujući oporavku kineskih dionica, pošto je vlada u Pekingu pojačala mjere podrške berzama.

Oporavak, koji je uslijedio poslije potonuća cijena kineskih dionica za 30 posto, ublažio je zabrinutost u pogledu njihovog daljeg slabljenja širom druge najveće svjetske privrede i prvog potrošača energije, ali analitičari kažu da je ostalo da se vidi da li će se taj oporavak održati, prenosi agencija France Presse.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u augustu poskupjela je na njujorškoj berzi 55 centi na 53,33 dolara, dok je nafta tipa “brent” za augustovsku isporuku u Londonu poskupjela 62 centa na 59,23 dolara.

“Ima signala da su strani investitori optimističniji u pogledu napora koje Kina preduzima da spriječi klizanje vrijednosti dionica”, izjavio je tržišni strateg kompanije IG Markets u Singapuru, Bernard Ou, prenosi B92.

“Međutim, smatram da treba biti oprezan i da je važno pratiti situaciju na kineskim tržištima u narednim sesijama”, rekao je on u komentaru situacije na berzi, podsjetivši da smo u prošlosti bili svjedoci da se “kineske dionice oporave u jednoj sesiji da bi se već sutradan strmoglavile nazad”.

Kod investitora je prisutna i nada da će dugom opterećena Grčka postići dogovor sa povjeriocima, pošto je Atina kasno sinoć dostavila detalje novog plana reformi radi spasavanja te zemlje od finansijskog kolapsa.

Kako navodi francuska agencija, novi paket pomoći podrazumijeva reformu penzionog sistema i povećanje poreza u zamjenu za ublažavanje duga i dobijanje spasilačkog zajma od eurozone.

Trgovci, također, pomno prate pregovore u Beču između zapadnih sila i Irana o sporazumu o, kako piše France Presse, odustajanju Teherana od nuklearnih ambicija zarad ukidanja zapadnih sankcija toj zemlji.

Ukidanje sankcija omogućilo bi povratak iranske nafte na globalno tržište, što bi dodatno doprinijelo gomilanju zaliha i pomoglo smanjenju cijena, kažu analitičari.

Fena/A.Z

O autoru

Srodni članci