London poručio: Prepreke našim bankama će donijeti krizu u EU

London poručio: Prepreke našim bankama će donijeti krizu u EU

Britansku vladu najviše brine najava gubitka prava na poslovanje u cijeloj Europi te saradnje finansijskih regulatora.

Finansijska industrija se iskristalizirala kao glavno bojište britanskih i europskih pregovora o novom trgovinskom sporazumu. Štoviše, iz Londona se odašilju poruke kako Europa riskira novu finansijsku krizu ako britanske banke neće imati kvalitetan trgovinski sporazum.

Bliska saradnja
Kako prenosi Bloomberg, u zajedničkom tekstu objavljenom u njemačkom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) britanski ministar finansija Philip Hammond i ministar za Brexit David Davis poručili su kako žele blisku saradnju između europskih i britanskih regulatora nakon istupanja Velike Britanije iz članstva u EU, kao dijela proširenog trgovinskog sporazuma koji pokriva i promet robom i finansijske usluge.

To će omogućiti objema stranama da osiguraju kako se “takva katastrofa” kao što je bila finansijska kriza 2008. godine “ne dogodi ponovo”, napisali su ministri. “Moramo udvostručiti naše kolektivne napore kako bi osigurali da teško stečena finansijska stabilnost ne bude u opasnosti, usaglasivši se oko sporazuma koji podržava saradnju među europskim bankovnim sektorom, a ne da ga fragmentira”, stoji u tekstu u FAZ-u.

Mediji navode kako je istup dvojice britanskih ministara brižljivo tempiran s obzirom na početak trgovinskih pregovora u martu. Naime, Hammond i Davis u srijedu su bili u Njemačkoj na sastancima s poslovnim grupacijama kako bi predstavili britansku viziju budućih odnosa s Europskom unijom. Inače, obje strane trenutno su u fazi definiranja što tačno žele postići u pregovorima. Glavni europski pregovarač Michel Barnier u utorak je ponovio svoj prilično “tvrd stav” u području bankarstva.

Britanska nadanja
Barnier tvrdi kako bankarstvo neće biti dio trgovinskog sporazuma te kako po izlasku iz EU prestaje i mogućnost da britanske banke koriste “finansijski pasoš” koji im omogućava jednostavno poslovanje u europskim državama. Barnierovi stavovi sugeriraju – s obzirom da pitanje “finansijskog pasoša” neće biti dijelom pregovora – kako će teško biti dogovoriti i regulatornu jednakost, odnosno priznanje da je britanski regulatorni okvir dovoljno vjerodostojan za Brisel.

Britanci se nadaju da će po otpočinjanju trgovinskih pregovora uspjeti uvjeriti vlade država članica da se odmaknu od Barnierova stajališta. U članku u FAZ-u Philip Hammond i David Davis su sugerirali kako će tražiti održavanje visokog stepena usklađenosti s Europskom unijom kako bi britanske banke imale mogućnost poslovati što je slobodnije moguće unutar EU-a. “Da bi tako blisko trgovinsko partnerstvo u prometu robe i usluga uspjelo, morat ćemo održavati naše zajedničke principe – uključujući naše zajedničko vjerovanje u visoke standarde – i nastavak inteligentne saradnje naših regulatora”, stoji u ministarskom tekstu.

“Međusobno povjerenje koje imamo u regulatore, u cijelom nizu područja, izgrađenio je tokom niza godina saradnje i nema dobrog razloga zašto bi to nestalo nakon što Velika Britanija napusti Europsku uniju”, navodi se u FAZ-ovom članku.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci