Liliane Bettencourt – vlasnica kompanije L'Oreal

Liliane Bettencourt – vlasnica kompanije L'Oreal

Francuskinja Liliane Bettencourt je drugi put zaredom nabogatija žena sa bogatstvom od 39,5 milijardi dolara. Njeno bogatstvo je za 3,4 milijarde dolara veće nego prošle godine, prenosi Forbes.

Liliane Betenkur je rođena u Parizu 1922. godine, kao jedino dijete Berthe i Eugena Šulera, osnivača “L'Oreala”, jedne od najvećih svjetskih kozmetičkih kompanija. Liliane je imala samo 5 godina kada joj je majka umrla, tako da je bila veoma bliska sa ocem i već je sa 15 godina postala njegov šegrt. Posao u kompaniji je počela miješanjem kozmetičkih sredstava i etiketiranjem flaša šampona.

Nakon smrti svog oca, 1957. Bettencourt je naslijedila kompaniju L'Oreal i postala glavni akcionar.

U strahu da će kompanija biti nacionalizovana poslije francuskih izbora 1974. godine, ona je skoro polovinu svog udjela u “L Orealu” zamijenila za tri posto učešća u kompaniji “Nestle”.

Posljednjeg dana 2012. godine Bettencourt je u svom vlasništvu imala 30,5% dionica “L'Oreala”, dok je “Nestle” tada imao 29,78%. Ubrzo nakon toga je završila svoj angažman u “L'Orealu'”, a za njenog nasljednika je imenovan njen unuk Jean-Victor.

Da Bettencourt nije samo bogata nasljednica, već i uspješna poslovna žena pokazala je tokom 2014. godine jer je svoje bogatstvo uvećala zahvaljujući dogovoru sa kompanijom “Nestle” od koje je preuzela 8% dionica u kozmetičkom carstvu i zaokružila broj svojih dionica na 33% u “L Orealu”.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci