Aktuelno:
Lekcije iz inovacije: 4 poznate inovatorke

Lekcije iz inovacije: 4 poznate inovatorke

Žene su širom svijeta imale sjajne ideje i izume. Kreirati izum je složeno, a još je složenije dobiti priznanje. Unatoč preprekama sa kojima se žene inovatorke suočavaju, četiri žene su uspjele da se istaknu i da to svima bude lekcija kako se može postati renomirano ime u svijetu inovacija.

Hedy Lamarr

Hedy Lamarr je porijeklom iz Austrije, a emigrirala je u Sjedinjene Američke Države gdje prvobitno postaje glumica u “zlatno doba” filma. Međutim, Lamarr odustaje od glume i razvija „Secret Communication System“. Ovaj sistem je pomogao u borbi protiv nacističkih snaga u Drugom svjetskom ratu. Poenta projekta je bila da manipuliše radijskim frekvencijama u nepravilnim intervalima između prijenosa i prijema kako bi se kreirala neraskidiva veza koda kako neprijatelji ne bi čuli poruke. Ovaj sistem je nastao za potrebe Drugog svjetskog rata i dobio je patent u 1941. godini. Ovaj izum nije dostigao svoj puni potencijal do kubanske raketne krize.

Hedy Lamarr je dokazala nevjerovatno – da žena može biti inovator. Ona je zapanjila svijet kreirajući inovativne i vrijedne izume za ratne potrebe. Za ženu tog vremena, zaraditi priznanje svijeta nije bilo jednostavno.

Barbara Askins

Barbara Askins je rođena 1939. godine u Belfastu. Magistrirala je hemiju i postala hemičar u NASI, u poznatom Marshall Space Flight Center. Interesovalo je kako poboljšati astronomske i geološke fotografije snimljene iz svemira. Uspjela je razviti svoj slavni izum pomoću radioaktivnog materijala. Njeno otkriće je bilo korisno za medicinske X-zrake. Zbog njenog napretka u području medicine, Askins je postala prva žena koja je osvojila nagradu „Nacionalni izumitelj godine“ za 1987.godinu.

Za mnoge žene u kasnim sedamdesetim 20. stoljeća biti majka automatski je značilo kraj bilo kakve karijere, Askins je takav stereotip promijenila tako što je nakon što je rodila dvoje djece odlučila da nastavi školovanje i kreira izum koji će joj omogućiti popularnost.

Rachel Zimmerman

Za djecu osamdesetih  godina 20. stoljeća bilo je nezamislivo da ih interesuje nešto drugo osim igre sa prijateljima. Sa Rachel Zimmerman, koja je tada imala 12. godina, to nije bio slučaj jer je ona kreirala svoj prvi izum. U osnovnoj školi Zimmerman je napravila softverski program koji koristi “bliss” pomoć onima koji ne mogu govoriti zbog invaliditeta. Softver je funkcionisao tako da kada korisnici upućuju na različite simbole kroz poseban touchpad tada se simboli prevedu u pisani jezik, što komunikaciju čini jednostavnijom za osobe sa invaliditetom.

Ovaj izum je bio početak njene karijere. Mlada inovatorka je završila studij fizike. Ona sada radi u The Planetary Society u Kaliforniji gdje radi i za NASU koja ima program za pomoć osobama sa invaliditetom.

Rachel Zimmerman nas uči dvije lekcije:

  • Nikad niste previše mladi da biste utjecali na svijet!
  • Veliki uspjeh u ranoj karijeri Vas treba inspirisati da napredujete, a ne da Vas ograničava.

Patricia Billings

Patricia Billings je po struci kipar, bila je u potrazi kako kreirati cementni dodatak koji će zadržati njene skulpture od razbijanja. Postala je jedan od najpoznatijih ženskih inovatora sedamdesetih godina 20. stoljeća. Nakon godina pokušaja i pogrešaka, Billings je na kraju kreirala tvar poznatu kao Geobond. Otkrila je da je ova tvar otporna na toplinu, netoksičnost i da je nezapaljiva. Ovaj izum je na kraju zamijenio azbest.

Billings je godinama usavršavala svoj izum. Mnogi ljudi se obeshrabre nakon samo prvog promašaja, Patricia Billings nas uči da moramo biti strpljivi i uporni, jer će svaka ideja i izum morati proći kroz nekoliko izmjena prije nego što budu spremni za korištenje.

Sve ove žene imaju jednu zajedničku crtu: borile su se protiv stereotipa da žena ne može kreirati izum na isti način kao muškarac. Svaka žena je imala vlastite prepreke, ali nisu odustale i danas su svrstane u legende poznatih inovatorki.

 

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci