Kurz: Zapadni Balkan je prioritet vanjske i europske politike Austrije

Kurz: Zapadni Balkan je prioritet vanjske i europske politike Austrije

Kancelar Austrije Sebastian Kurz je zatražio da se “smjesta prekinu pregovori” o prijemu Turske u EU.
Austrija predsjedava EU od 1. jula, a Kurz je ranije rekao i da je za prijem Balkana i za bolje odnose s Rusijom.

Region zapadnog Balkana je ključni prioritet vanjske i europske politike Austrije, kao i našeg predsjedavanja EU, rekao je Kurz u opsežnom intervjuu objavljenom danas na sajtu atinskog lista “Katimerini”.

On je nastavio rekavši da “podržavamo liniju komesara za proširenje Johannesa Hahna” jer “osiguravanje zemljama zapadnog Balkana časne perspektive i kredibilnog puta ka EU, služi našim sigurnosnim, političkim i ekonomskim interesima”.

Kurz je podržao sporazum Grčke s Makedonijom o rješavanju spora oko njenog naziva jer to, kako je rekao, “pokazuje da uporni pregovori i diplomatija donose rezultat”.

S druge strane, rekao je kancelar, “godinama sam bio vrlo jasan da treba imati pošten odnos s Turskom. Pregovori EU – Turska treba da se odmah zaustave” jer “Turska se posljednjih nekoliko godina stabilno udaljava od Europe i njenih vrijednosti”.

Trebali bi se usredsrediti na istraživanje drugih oblika saradnje EU i Turske, kao susjeda, dodao je Kurz, prenosi Avaz.

Kancelar je rekao da je visoko među prioritetima predsjedavanja Austrije EU problem imigracije i zaštite granica, i upozorio da Beč neće prihvatiti odluke koje bi dodatno opteretile Austriju.

Na nedavnim sjednicama EU o migracijama, rekao je Kurz, ojačala je saglasnost o potrebi povećane zaštite vanjskih granica i jačanja granične službe EU “Frontex”, uz “jaku saradnju s trećim zemljama, na primjer kroz planiranje stanica za iskrcavanje migranata u tim zemljama”.

Po riječima Kurza, dva stuba budućnosti EU moraju biti vanjska sigurnost i povećana konkurentnost, uz “stvaranje jedinstvenog europskog digitalnog tržišta”.

On je istakao da EU ne bi trebala svim članicama nametati jedinstvena pravila o svim oblastima života, već da, kako je rekao, “manje teme” prepusti na rješavanje pojedinim državama i regionima.

Uz to, rekao je Kurz, “EU treba približiti narodu – veoma je važno da se sretnemo i pogledamo u oči”.

Ne smije biti članica prvog i drugog reda, niti razmjena argumenata u kojima se neki osjećaju moralno superiornijim od drugih. Kao Predsjedništvo (EU) otvoreni smo za svaki prijedlog koji nas zbližava i jača našu Uniju, mnogo više od same monetarne zone, rekao je Kurz.

Na kraju intervjua, Kurz se založio za postepenu normalizaciju odnosa EU s Moskvom, uz ocjenu da “bez Rusije ne može biti održivog mira u Europi”.

U vezi s pitanjem sankcija EU protiv Rusije, uvedenih zbog njenog kršenja međunarodnog prava, mi smo jasno na istoj liniji s našim europskim partnerima, rekao je Kurz.

Međutim, nastavio je kancelar, “nadamo se da će doći do napretka u primjeni odredaba sporazuma iz Minska (o okončavanju krize u Ukrajini), što bi bila osnova za postepeno smanjenje sankcija”.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci