Kupiti ili “rentati”!?

Kupiti ili “rentati”!?

U fazi ste kada ne znate da li da kupite kuću ili da je iznajmljujete!? Zasigurno da je kupovina kuće ili stana jedna od najvećih finansijskih odluka koju ćete napraviti.

Važno je da se zapitate koliko dugo namjeravate ostati na jednom mjestu, koliko je stabilan Vaš posao, koliki su mjesečni troškovi, i da li ste finansijski i emotivno spremni na taj izazov. Istina je, ne postoji jedan jasan pravi ili pogrešan odgovor. Sve zavisi isključivo od Vaših želja i stanja na računu.

Veličina nekretnine koju možete priuštiti zavisi od mnogo faktora.

U toj računici važnu ulogu će igrati Vaši prihodi, kreditni rezultati, visina duga i željeno mjesto stanovanja. Ukoliko želite pronaći kuću sa kojom ste zadovoljni i koja neće previše opteretiti Vašu finansijsku situaciju, važno je da pažljivo napravite svoj finansijski plan.

Također, važno je da dobro istražite ponude na tržištu i uporedite one koje su za Vas povoljne. Kada nađete najbolju ponudu, onda možete da pregovarate sa bankom o uslovima kreditiranja.

U nastavku Vam donosimo infografiku kao dijagram toka koji Vam može poslužiti da postavite sebi prava pitanja prije nego što se odlučite za kupovinu.

trebate-li-rentati-ili-kupiti

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci