Kršenje SSP-a: BiH i Srbija će reagovati na hrvatsko povećanje taksi

Kršenje SSP-a: BiH i Srbija će reagovati na hrvatsko povećanje taksi

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je jučer da će BiH reagovati na odluku Hrvatske o enormnom povećanju takse za fitosanitarni pregled voća i povrća. Šarović je rekao da se BiH i dalje suočava sa brojnim barijerama u vanjskotrgovinskoj razmjeni, a posljednji primjer je Hrvatska i njena nova odluka o enormnom povećanju takse za fitosanitarni pregled voća i povrća iz trećih zemalja, među kojima je i BiH. 

“Takse su povećane 10 puta i umjesto 10-15 eura sada iznose 100-150 i ne znam koliko eura. Mi to definišemo kao barijere i u tom smislu ćemo reagovati”, rekao je Šarović u Sarajevu na prezentaciji vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom.

On je istakao da se vrše konsultacije ministara trgovine i poljoprivrede iz zemalja CEFTA-e kako bi možda bio dat zajednički odgovor Hrvatskoj i upozoreno na nešto što je smetnja slobodnoj trgovini i što nije u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.  Šarović naveo da, uprkos nepovoljnom opštem ambijentu u BiH, posebno političkom, ekonomija bilježi rast i da su rezultati vanjskotrgovinske razmjene bolji nego u istom periodu prošle godine, što govori o otpornosti ekonomije BiH na sve prisutne izazove.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je, također, reagovao i rekao je da će Beograd tražiti od Europske komisije da se preispita odluka zvaničnog Zagreba o uvođenju vancarinskih barijera prilikom uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije i drugih zemalja koje nisu članice EU.

Ljajić je istakao da je u ovom slučaju riječ o drastičnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje sprovodi Hrvatska.

“U članu 36 stav 1 navodi se da `od dana stupanja Sporazuma na snagu neće biti uvedene nove carine ili dažbine, koje imaju isto dejstvo, niti će one, koje se već primenjuju biti povećane`”, pojasnio je Ljajić.

On je dodao da se neke od mjera, koje se odnose na pojačan fitosanitarni nadzor, već sprovode.

Ljajić je u izjavi Tanjugu rekao da će biti kontaktirane i druge zemlje regiona, prije svega Makedonija i BiH, koje su, također, pogođene ovom hrvatskom mjerom, a sa ciljem zajedničkog nastupa pred Europskom komisijom radi zaštite ekonomskih interesa.

“Odluka Hrvatske predstavlja i drastično kršenje pravila i principa Svetske trgovinske organizacije, koja govore o tome da ne sme biti diskiriminacije između domaćih i uvezenih proizvoda u pogledu dažbina”, istakao je Ljajić.

On je dodao da Srbija ne želi nikakav trgovinski sukob sa Hrvatskom jer on nije u interesu ni jedne ni druge zemlje, te da bi najbolje bilo da se ovo pitanje riješi na bilateralnoj osnovi.

“Međutim, ukoliko to ne bude bilo moguće, onda ostaje da problem internacionalizujemo i tražimo rešenja u okviru Evropske komisije”, poručio je Ljajić.

Prema pisanju “Politike”, Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta veće od dosadašnjih, te se umjesto 90 kuna /12 eura/, sada naplaćuje 2.000 kuna /270 eura/.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci