Kretanje obveznica Tesle signalizira probleme

Kretanje obveznica Tesle signalizira probleme

Kretanje prinosa na korporativnu obveznicu Tesla Motorsa trebalo bi oglasiti zvono za uzbunu investitorima u dionice tog proizvođača električnih automobila, sugeriraju inostrani analitičari.

Prema navodima Financial Timesa, prinos na Tesline obveznice koje dospijevaju 2025. godine dosegao je ove sedmice rekordan nivo od 6,57 posto. Pošto se prinos kreće u suprotnom smjeru od cijene, analitičari smatraju da investitori u obveznice sugeriraju kako je kompanija finansijski dubiozna što se tiče novčanog toka. Podsjetimo, Tesla se lanjskog augusta zadužila za 1,8 milijardi dolara izdanjem osmogodišnje obveznice uz prinos od 5,30 posto.

Osim rasta prinosa, alarmantna je i razlika u prinosu u odnosu na sedmogodišnju državnu obveznicu.

Razlika se raširila na 366 baznih bodova. Iako nije najveća ikad, poređenje s Netflixom otkriva zabrinjavajuću sliku. Naime, razlika prinosa Netflixove obveznice koja, također, dospijeva 2025. u odnosu na državnu iznosi 202 bazna boda.

Spomenuto Teslino obvezničko izdanje nije vezano na imovinu, pa otplata ovisi isključivo o zarađivanju što objašnjava zašto investitori sve više bježe od tog obvezničkog izdanja. Za to vrijeme Tesla gubi kapital nevjerovatnom brzinom. Goldman Sachs je procijenio da će svakog ovogodišnjeg tromjesečja nestati milijarda dolara kapitala.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci