Korisnika društvenih mreža više od stanovnika SAD-a, Indije i Kine zajedno

Korisnika društvenih mreža više od stanovnika SAD-a, Indije i Kine zajedno

Prema istraživanju kompanija Hootsuite i We Are Social, društvene mreže sada imaju 3 milijarde korisnika, što je brojka koja je veća od broja stanovnika SAD-a, Kine i Indije zajedno.

Kompanije Hootsuite i We Are Social sprovele su istraživanje o fenomenu društvenih mreža u smislu rasprostranjenosti istih među korisnicima. Spominje se rekord iz drugog kvartala ove godine kada su društvene mreže svakog dana u prosjeku dobivale 1 milion novih korisnika.

Od 7,5 milijardi stanovnika naše planete njih 3,8 milijardi ima mogućnost spajanja na internet, a od toga njih 3 milijarde se može smatrati aktivnim korisnicima društvenih mreža (ukupna rasprostranjenost od 40%). Od navedene 3 milijarde korisnika društvenih mreža njih 2,8 milijardi koristi najpopularnije mobilne mreže putem svojih mobilnih uređaja.

Baš u drugom kvartalu ove godine porastao je broj korisnika koji imaju mogućnost pristupanja internetu (za 2%), kao i korisnika koji svakodnevno koriste društvene mreže (4% ili 121 miliona korisnika).

Vodeća svjetska društvena mreža je bez nekih većih iznenađenja Facebook, s više od 2 milijarde mjesečno aktivnih korisnika. Na drugom mjestu se nalazi Googleov YouTube s 1,5 milijardi mjesečno aktivnih korisnika, a potom slijede WhatsApp i Messenger (svaki s 1,2 milijardi korisnika).

Oko 87% korisnika na Facebook se spaja putem svojih mobilnih uređaja, 59% ih Facebook posjećuje svaki dan, a 56% korisnika najveće društvene mreže su muškarci.

Na kraju valja spomenuti i podatak kako prije spomenute 3 milijarde korisnika društvenih mreža predstavlja brojku koja je veća od broja stanovnika SAD-a, Indije i Kine zajedno.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci