Konkurs za novinarsku stipendiju ‘Jiri Dienstbier Journalism Fellowship’

Konkurs za novinarsku stipendiju ‘Jiri Dienstbier Journalism Fellowship’

Radio Slobodna Europa (RSE) otvara konkurs za novinarsku stipendiju “Jiri Dienstbier Journalism Fellowship” za 2018 – 2019. godinu.

Namjera ove stipendije je da pomogne novinarima iz zemalja zapadnog Balkana da unaprijede svoju profesiju uz podršku medijskog pluralizma i nezavisnosti.

Ova prestižna stipendija je zajednička inicijativa Ministarstva inostranih poslova Češke Republike i Radija Slobodna Europa, inspirisana Dienstbierovim doprinosom novinarstvu, inostranoj politici i ljudskim pravima. Namijenjena je i da unaprijedi legat Radija Slobodna Europa – promovisanje pravednijih i otvorenijih društava posredstvom novinarstva.

Odabrani stipendisti će biti raspoređeni u nekom od dopisništava Balkanskog servisa Radija Slobodna Europa, a potom i u centralnoj redakciji u Pragu gdje će učiti od iskusnih profesionalaca. Program obuke pomaže stipendistima u učenju i savladavanju najsavremenijih multimedijalnih vještina, dok ih uključuje i u dnevne uredničke diskusije koje informišu o profesionalnom i nezavisnom novinarstvu.

U razmatranje se uzimaju i prijave novinara iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Popunjene prijave moraju biti napisane na engleskom jeziku i poslane na e-mail adresu jiridienstbierfellowship@rferl.org do 06:00 sati po centralnoeuropskom vremenu 1. juna 2018.

Odabrani stipendisti će biti informisani do 9. jula 2018. godine.

Prijavu za stipendiju možete preuzeti ovdje.

O autoru

Srodni članci