Kompanije vrijedne 73 milijarde eura napuštaju Kataloniju

Kompanije vrijedne 73 milijarde eura napuštaju Kataloniju

Mogućnost daljnje eskalacije krize zabrinjava korporativni sektor.

Predvođene bankama koje se boje daljnjeg potonuća burzovne vrijednosti i mogućeg povlačenja štednih depozita, sve više kompanija najavljuje odlazak iz Katalonije. Nakon što je Caixabank, najveća regionalna banka koja na nacionalnoj listi zauzima treće mjesto, objavila kako razmatra selidbu iz Katalonije, na to se odlučio i Sabadell. Ta druga po veličini katalonska i peta španska banka najavila je u petak selidbu na istok zemlje, u grad Alicante.

Kako sada stvari stoje, banke nisu usamljene u strahovanjima što će se dogoditi nakon što katalonski parlament proglasi nezavisnost od Španije. Prema napisima tamošnjeg lista, selidbu razmatra i kompanija Gas Natural, zatim Abertis Infraestructuras te Grupo Catalana Occidente. Radi se o kompanijama ukupne tržišne vrijednosti od 40 milijardi eura. Ako se ubroji kapitalizacija Caixe od 24 milijarde eura i Sabadella od devet milijardi eura, iz sjeveroistočne regije odlazi 73 milijarde eura tržišne vrijednosti. Izvori Financial Timesa bliski Caixabanku ističu kako se vodstvo pribojava da će objava deklaracije o nezavisnosti izazvati žestoku reakciju vlade u Madridu, destabilizirati glavni grad Barselonu, ali i cijelu regiju.

“Novac i strah ne idu zajedno”, istakao je izvor iz Caixe. Banku Sabadell je šokirao nagli pad cijene njezinih dionica tokom prošle sedmice te strahuje od odljeva štednje, pojašnjavaju izvori iz te banke. No, odluka o selidbi dijelom je motivirana i željom da banka i dalje ostane pod nadzorom Europske centralne banke i tako osigura regulatorni kontinuitet, dodaju izvori. Podsjetimo, vanrednu sjednicu katalonskog parlamenta najavljenu za danas, a koja bi trebala iznjedriti deklaraciju o nezavisnosti zabranio je španski ustavni sud.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci