Koliko su Britanci Europljani?

Koliko su Britanci Europljani?

Mnogo je razloga da Britanija napusti EU, ali malo njih se isplati.

Britanija će za nekoliko dana (23. juna) odlučivati o tome da li će ostati ili napustiti Europsku uniju. Posljedice mogućeg izlaska iz EU na ekonomiju Britanije postale su posljednjih dana ključno područje na kojem se lome koplja pobornika za napuštanje (tzv. Brexit) iz EU, ali i onih koji smatraju da je Britaniji bolje pod plaštom Brisela.

Proeuropski političari unutar Britanije smatraju kako će u slučaju napuštanja EU ekonomija itekako osjetiti posljedice. Sa druge strane, njihovi protivnici govore upravo suprotno: Britanija plaća ogroman novac samo zbog članstva u EU, a taj bi se novac mogao investirati negdje drugo, udruženi je stav Brexitera.

Obje strane optužuju jedna drugu za fabrikovanje činjenica i pokušaj da uplaše birače.

Udružena akcija

Kako bi oslabili argumente pobornika Brexita, članovi kampanje za ostanak u EU, uključujući tu i premijera Davida Camerona, pozivaju birače da poslušaju cijeli niz uglednih ekonomista koji govore o posljedicama po britansku ekonomiju u slučaju napuštanja EU. Lista ekonomista uključuje i Marka Carneya, guvernera Banke Engleske, koji je naglasio kako će neki globalni konglomerati „bez ikakve sumnje povući svoj novac iz Londona ukoliko Britanija napusti EU“.

Ekonomski rast će biti usporen, a povećat će se nezaposlenost, i to sve zbog očekivanog slabljenja funte naspram ostalih glavnih svjetskih valuta, upozorava Carney.

Carneya i cijeli tim ekonomista za ostanak Britanije u EU podržao je i Međunarodni monetarni fond čija je direktorica Christine Lagarde još u maju upozorila kako bi Brexit uzrokovao „dugi period povećane nesigurnosti koja bi vodila ka stalnim turbulencijama na finansijskim tržištima“.

Velike agencije i organizacije, poput Organizacije za ekonomsku kooperaciju i razvoj (OECD), kompanije poput PricewaterhouseCoopersa i tijela povezana sa Oxford univerzitetom i London School of Economics su, također, u grupama koje podržavaju ostanak Britanije u EU.

Nagovoriti Britaniju na izlaz

Pobornici napuštanja Europske unije često navode kako oni iz tabora „Za ostanak“ često u svojim nastupima koriste i prijetnje, kako bi ušutkali protivnike i preplašili narod.

Vođa grupe „Za napuštanje“ Matther Elliot je tokom prošlog mjeseca izjavio: „Te prijetnje nemaju nikakve važnosti – funta je stabilna tokom posljednjih mjeseci, a mogućnost Brexita je sve veća.“ Unutar ove grupe su, također, utjecajni članovi britanske politike, poput Borisa Johnsona, bivšeg gradonačelnika Londona, i Micheala Govea, sekretara pravde.

„Istina je da bi Britanija napuštanjem EU bila slobodnija i omogućilo bi joj se da obavlja veće ekonomske aktivnosti sa zemljama poput Indije i Kine – što bi pomoglo našoj ekonomiji da još raste“, naglašava Elliot.

Članovi Elliotove grupe navode kako nema dokaza da će funta oslabjeti. Oni smatraju da će glas za napuštanje Unije biti i glas za smanjenje deficita za 17,4 milijarde dolara i povrat 500 miliona dolara koje Britanija svakog mjeseca uplaćuje u institucije EU. Upravo se tih 500 miliona (350 miliona funti) nalazi na skoro svim posterima grupe „Za napuštanje“.

„Ta brojka je apsurdna“, smatraju iz tabora „Za ostanak“. Oni smatraju kako Brexiteri nigdje ne navode koliko se u Britaniju, na ime članstva u EU, novca vrati. „Njihovi argumenti su slijedeći: Mi sada plaćamo EU i to je trošak, ali ako napustimo EU neće biti troška, ali će dobiti od Unije i dalje biti“, navodi se.

Turbulentna ekonomija

U saopštenju Instituta za fiskalne studije (Institute for Fiscal Studies) iz Londona navodi se kako bi napuštanje EU sigurno donijelo oko 11,3 milijarde dolara Britaniji godišnje, što bi se moglo iskoristiti za javne troškove. No, isto tako se navodi da bi šok zbog napuštanja Unije učinio pozitivan efekat ove dobiti neznatnim.

Direktor Instituta Paul Johnson je izjavio: „Napuštanje EU bi sasvim sigurno povećalo zaduživanje države od 20 do 40 milijardi funti u naredne tri godine.“

„Postizanje budžetskog balansa takvim zaduživanjem zahtijevalo bi još jednu ili dvije godine strogog ograničavanja potrošnje. Drugi izlaz je samo u još većem zaduživanju“, dodaje Johnson.

Još je oko sedam dana ostalo do izlaska glasača na referendum.

Britanska funta kao da je počela da pokazuje gdje je njeno mjesto. U utorak navečer ova je valuta zabilježila pad drugi mjesec zaredom u odnosu na američki dolar, a u isto je vrijeme i indeks FTSE 100 pao za oko 6.000 poena prošlog četvrtka. Ovo su najniži nivoi na kojima je bila britanska trgovina u posljednja četiri mjeseca, kada je i proglašen datum referenduma.

O autoru

Srodni članci