Koja je razlika između gamerskih i ”običnih” miševa?

Koja je razlika između gamerskih i ”običnih” miševa?

Miš je već dugo vremena gotovo neophodna komponenta za rad svakog korisnika. Da, istina je da dodirnici ili ”touch padovi” pokušavaju na najbolji mogući način oponašati sve ono što može miš.

Napredak tehnologije miša je išao u skladu sa napretkom tehnologije ostalih vanjskih komponenti, ovisno o potrebama korisnika.

Miš je kao periferija i vanjska komponenta računara, kako je vrijeme prolazilo i kako je tehnologija napredovala, isto tako doživljavao promjene i napredak. Ko se još sjeća starih miševa koji su se sastojali samo od dvije tipke i koji čak nisu imali niti ”kuglicu?” Da, u odnosu na današnje moderne miševe, ti miševi su primitivni i gotovo da je nevjerovatno kako se neko uopće mogao služiti jednim takvim mišem. Ipak, da nije bilo takvih, ne bismo danas imali ovakve kakve danas koristimo.

S obzirom na to da su se vremenom potrebe korisnika povećavale, korisnici više nisu trebali koristiti miševe samo za kancelarijske poslove ili jednostavne zadatke. Iz tog razloga miševi su trebali doživjeti promjene zbog kojih bi se korisnici odlučili na korištenje miša.

Scroll tipka, kuglica, optika, tipke sa strane, činjenica je li neki miš žični ili je bežičan… sve to je došlo vremenom i naknadno i danas se možemo pohvaliti time da imamo čitav spektar miševa, ovisno o potrebama, kvalitetu i preferencama. Kvalitet miševa se isto tako drastično povećavao vremenom, posebno u posljednjih desetak godina. Osim miševa za uredski rad, sada imamo i nekoliko vrsta miševa za igranje igara koji se opet razlikuju po mnogim stvarima.

Miševe koji se koriste u uredima i na radnim mjestima karakterišu iste osobine: jednostavnost dizajna, mali broj tipki i nizak DPI.

Naravno, ako miš i tastaturu (jer njih dvoje ne idu jedno bez drugog) koristite samo na radnom mjestu, ono što će Vam biti dovoljno je običan miš koji ima tri tipke. S obzirom na to da je današnje tržište čak i prezasićeno takvim miševima čije je porijeklo nerijetko od relativno nepoznatih proizvođača, ovakvu vrstu miševa je vrlo lahko pronaći i kupiti.

Ono po čemu se obični miševi koji se najčešće koriste u kancelarijama najlakše raspoznaju su: jednostavnost dizajnamali broj tipki (najčešće tri), mala količina osjetljivosti (koja se mjeri u količini DPI-a) i malene dimenzije. Jedan ovakav miš prosječnog kvaliteta će cjenovno biti najpristupačniji, ali su ograničenja koja ovakvi miševi pružaju više nego očiti, što nije toliko važno jer ovakav miš nećete koristiti izvan kancelarijskih prostora. Ovakvi miševi mogu biti i žični i bežični, s kuglicom ili optički, s tim da su optičke i bežične varijante skuplje.

Gamerski miševi, opet ovisno o kvalitetu, odlikuju se karakteristikama kao što je raznolikost i inovativnost dizajna, više tipki, žičnost ili bežičnost, veći broj DPI-a i sl.

Stvari se u pogledu svega, pa tako i miševa mijenjaju ako se gamer ili ako želite miš kojeg ćete koristiti i izvan kancelarije.

Svaki gamerski miš je moguće vrlo lahko prepoznati i to iz nekoliko vrlo jednostavnih i važnih razloga. Ono po čemu ćete odmah prepoznati neki gamerski miš, bez obzira bio on kvalitetan ili ne, jeste dizajn. Ovisno o kvalitetu i o proizvođaču miša, svaki gamerski miš je osmišljen i dizajniran na način da što bolje ”leži” u ruci korisnika, što je iznimno važno kod igranja igara.

Ako je gamerski miš kvalitetniji, dizajn će mu biti takav da će na što bolji način izgledati tako kao da će savršeno i besprijekorno ležati u dlanu svakog korisnika. Postoje čak i neki miševi koji su posebno osmišljeni i dizajnirani za ljevoruke korisnike, što je nešto što nije moguće vidjeti kod ”običnih” miševa.

Druga stvar koja odlikuje neki gamerski miš jeste ono kako je miš osvijetljen. Naravno, to što je neki miš osvijetljen poput božićnog drvca ne znači da je on u isto vrijeme i kvalitetan, ali ipak znači da je vrlo vjerovatno riječ o nekom gamerskom mišu. LED osvjetljenja su danas sve aktuelnija na sve većem broju miševa, pogotovo na onim gamerskim.

Veći broj DPI-a, utezi i više tipki – obilježje svakog kvalitetnog gamerskog miša

Treća stvar po kojoj se neki miš razlikuje od drugih jeste laser, to jeste činjenica da je neki miš optički. Kuglični miševi su danas nešto što se smatra arhaizmom, tako da optika sve više preuzima ulogu, pogotovo kada je riječ o miševima.

Gamerski miševi imaju, naravno, kvalitetniju optiku od miševa za svakodnevno korištenje, isto tako iz praktičnih razloga. Kvalitet optike ili lasera je direktno povezan s četvrtim obilježjem gamerskog miša, a to su tačkice po inču ili DPI.

Činjenica je li neki miš žičan ili bežičan govori o tome želite li da Vaš miš bude bliže ili dalje od računara. Naravno, bežični miš češće ima veći domet od žičnog, što može biti prikladno u nekim situacijama, ali bez obzira na sve žični miševi su i dalje mnogo pouzdaniji za korištenje (rizik od ”nestanka signala” je jednostavno još uvijek previsok).

S obzirom na to da smo iznad objasnili karakteristike miševa, kao i ono što neki miš čini kvalitetnijim od drugoga, na Vama ostaje odluka o tome kakav miš ćete kupiti. Ono što treba svakako imati na umu jeste to da gamerski miševi, iako uvijek izdržljiviji i dugotrajniji od ”običnih” uvijek i koštaju više novca.

http://pcchip.hr/L.Đ

O autoru

Srodni članci