Ko najviše privlači pažnju na sajmu INTERIO 2018

Ko najviše privlači pažnju na sajmu INTERIO 2018

Stotinu godina star ručno izrađeni vez prenošen s jedne generacije na drugu u središtu je pažnje sajma INTERIO 2018 koji je otvoren u četvrtak u centru Skenderija u Sarajevu.

Sajam, 35. po redu, nudi posjetiteljima proizvode 100 izlagača koji predstavljaju namještaj za interijer i eksterijer, a koji prati najnovije svjetske trendove.

Na ceremoniji otvorenja, direktor Centra Skenderija Amer Kapo istakao je značajan pomak koji je napravljen od prošle godine, ističući bolji kvalitet proizvoda i veći broj izlagača.

“Posjetitelji će sigurno imati nešto za vidjeti u idućih pet dana”, naglasio je Kapo. Štand koji je prikazivao tradicionalne ručno rađene vezove BiH, a koji datira iz 1917. privlači pažnju posjetitelja, posebno žena koje žele znati više o ovoj tradicionalnoj tehnici koja se više ne koristi.

Fatima Ramić, umjetnica, rekla je za Xinhuu kako je predstavljene radove napravila njena nana prije 100 godina. Ručno rađeni vezovi su prenošeni s jedne generacije na drugu kao poklon koji su žene donijele sa sobom pri vjenčanju.

“Budući da sam bila djevojčica, voljela sam antikvitete, i ja sam ih prikupljala. Ovaj vez je izrađen na tankoj građi, tanjoj od listova papira”, dodala je Ramić, objašnjavajući kako se svilena nit i materijali koji su se koristili prije jednog stoljeća ne mogu kupiti.

Ramić je napomenula da je posjetila Kinu prije 5 godina i provela mjesec dana u Šangaju pri čemu je posjetila kulturne znamenitosti i kupila platna, materijal, svilu i sve ostale stvari koje su joj je potrebne za njene radionicu.

Štand koji je privlačio najviše pažnje mladih posjetitelja bio je bh. proizvođač “Izazov” iz Kalesije, koji je predstavio četiri potpuno opremljene sobe.

Voditeljica marketing kompanije “Izazov” Emina Jakupović istakla je kako se mreža firme prostire širom BiH, a proizvodi se izvoze u zemlje regije i na europsko tržište. Također, dodala je da je firma na sajmu predstavila novi koncept i novu kolekciju.

 

Indikator

O autoru

Srodni članci