Ko je čovjek koji je srušio Marka Zuckerberga sa trona?

Ko je čovjek koji je srušio Marka Zuckerberga sa trona?

Facebook i Instagram nisu pomogli Marku Zuckerbergu da ostane na vrhu ni po utjecaju na svijet, ni po bogatstvu. Novi gospodar društvenih mreža stiže iz Kine i nema namjeru da posustane.

On je kineski Zuckerberg, ali još mnogo toga, a zove se Ma Huateng. Ovaj kineski milijarder sa uspjehom vodi biznis koji se oslanja prije svega na informacione tehnologije i njihovu primjenu u svakodnevnom životu.

Ma Huateng je napravio odličan posao ulaganjem u Snapchat i Tesla automobile, a zahvaljujući novim poslovnim poduhvatima postao je vredniji od Marka Zuckerberga i Facebooka kojem je direktna konkurencija. Kineski milijarder ima mnogo širi spektar interesovanja u odnosu na Zuckerberga, pa i ne čudi što ga je prestigao na listi najbogatijih i najutjecajnijih IT ljudi na svijetu.

Glavni razlog za apsolutni trijumf je Tencent Holdings, koja je i zvanično najuspješnija kompanija koja se bavi društvenim mrežama. Njena vrijednost je procijenjena na preko 500 milijardi dolara što Huatenga čini bogatijim ne samo od Marka nego i Pagea i Brina, suvlasnika Googlea!

Kako je Ma Huateng postao novi IT kralj?

Kako izvještava Forbes, Maovo lično bogatstvo je procijenjeno na preko 48 milijardi dolara. Do njega je došao prije svega ulaganjem u društvene mreže i video igre za mobilne telefone.

Pored Snapchata, Tencent se oslanja i na WeChat koji je izuzetno popularan u Kini. Jedan od glavnih aduta je svakako izuzetno popularna video Free-to-Play igra Honour of Kings koja treba da debituje u Americi. Ova igra je još poznata i kao Kings of Glory, a njena zaraznost je toliko velika da je kompanija uvela ograničenja igranja za mlađe od 12 godina. Izlaskom Tencenta van okvira kineskog tržišta u kojem dominira, očekuje se još veći rast kompanije i bogatstva njenog vlasnika – za koga je do sada malo ko čuo. Sada svi znaju ko je Ma Huateng.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci