Kineski milijarder tvrdi da je mogao spasiti Agrokor

Kineski milijarder tvrdi da je mogao spasiti Agrokor

Jangxiong Hu, direktor kompanije Zhongya nekretnine, ujedno i vlasnik nekoliko kineskih kompanija i suvlasnik berze u Hong Kongu, u Hrvatskoj je znatno uložio u Krapinske toplice, ali je javnosti za oko zapeo početkom godine kada se je odvijala najveća drama u Agrokoru i kada je Ivica Todorić pokušavao spasiti koncern.

Nudio je velik novac, no to se nije moglo realizirati brzinom kakvu je tražio Todorić. Danas kaže da je tada mogao spasiti Agrokor, bez obzira na to što se pokazalo da treba više novca od procjene, te da je i dalje zainteresiran za neke od kompanije iz koncerna, dođe li do njihove prodaje, piše Večernji list.

“Bili smo spremni investirati 2,7 milijardi eura. Naš jedini uslov bio je da kompanija u određenom roku napravi javnu ponudu dionica (IPO) na berzi u Hong Kongu. Sigurni smo da bi interes kineskih investitora za Agrokor bio popriličan”, rekao je Jangxiong Hu koji navodi da Todorić zapravo nije imao velike zahtjeve te da je već tada bio suočen s golemim kratkoročnim obavezama koje su mu dospijevale na naplatu.

“Radilo se, jednostavno, o vremenu koje nismo imali na raspolaganju. Možda bi epilog bio drukčiji da smo razgovore započeli koju sedmicu prije”, pojasnio je.

Na pitanje misli li danas da je ipak bolje da nisu preuzeli Agrokor jer izgleda da bi obaveze mogle biti i veće od imovine kaže da je teško je sada reći što je prava finansijska slika.

“Vidimo da rezultati koncerna za prošlu godinu još nisu objavljeni. Sasvim je jasno da je kompanija trebala značajnu finansijsku injekciju, to smo znali i tada. Sigurni smo da bismo u srednjem roku uspjeli stabilizirati Agrokor, a u dugom roku stvoriti od njega globalnu kompaniju”, smatra on te otvoreno kaže da bi u slučaju da počne prodaja Agrokorovih kompanija oni, prije svega, bili zainteresirani za Konzum kao najvredniji dio Agrokora.

“Smatramo da ima velik potencijal i da racionalnijim upravljanjem može postići mnogo bolje rezultate. Bili bismo zainteresirani i za neku od kompanija iz prehrambenog sektora koje imaju značajan izvozni potencijal, poput Belja. Jasno, zanimljivi su nam i Agrokorovi turistički projekti”, otkriva Jangxiong Hu.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci