Kineski BDP porastao za 6,8%, više od očekivanja

Kineski BDP porastao za 6,8%, više od očekivanja

Kineska ekonomija je porasla u prvom tromjesečju ove godine za 6,8 posto na godišnjem nivou, isto kao i u prethodnim kvartalima, što se zahvaljuje snažnom rastu potrošnje i investicija.

Analitičari su procjenjivali da će bruto domaći proizvod (BDP) porasti za 6,7 posto jer su očekivali usporavanje investicija u nekretnine, s obzirom da lokalne vlasti nastoje zauzdati snažan rast cijena nekretnina, pa su uvele mjere za sprečavanje spekulacija, dok kamate na hipotekarne kredite rastu.

No, to se nije dogodilo. Investicije u nekretnine su porasle u proteklom tromjesečju za 10,4 posto na godišnjem nivou, što je čak i brže u odnosu na 9,1-postotni rast u prvom tromjesečju 2017. godine.

Podaci kineskog statističkog ureda, objavljeni u utorak, pokazuju da i ostale investicije snažno rastu. Tako su investicije u infrastrukturu skočile za 13 posto u odnosu na isti lanjski period.

Ukupno su investicije u fiksni kapital porasle za 7,5 posto na godišnjem nivou, pri čemu su investicije privatnog sektora, koje čine oko 60 posto ukupnih investicija, porasle za 8,9 posto.

Snažan poticaj rastu BDP-a dala je i lična potrošnja, pa je tako u martu promet u trgovini na malo skočio za 10,1 posto na godišnjem nivou, brže u odnosu na prethodne mjesece i više nego što su analitičari očekivali.

„Potrošnja je doista snažna jer snažno rastu plaće u urbanim područjima. Potcijenili smo snagu potrošnje u Kini”, kaže Iris Pang, ekonomistica u ING-u.

Na kvartalnom nivou rast ekonomije u prvom tromjesečju je iznosio 1,4 posto, blago sporije u odnosu na 1,6 posto u prethodnom kvartalu. No, rast od 6,8 posto na godišnjem nivou veći je u odnosu na ciljane nivoe vlade koja procjenjuje da će u ovoj godini ekonomija porasti za 6,5 posto. Ostvare li se procjene vlade, bit će to najsporiji rast u posljednjih 26 godina.

Usmjerenje na visokokvalitetni rast

Ipak, podaci ukazuju na stabilan rast druge po veličini svjetske ekonomije, nakon dužeg perioda usporavanja izazvanog nastojanjima vlasti da zauzdaju rizično kreditiranje i presnažan rast cijena na tržištu nekretnina.

Analitičari kažu da takav rast ostavlja prostora vlastima za daljnje reforme i da su podaci za prvo tromjesečje postavili snažan temelj za cijelu godinu, koja bi mogla biti izazovna, s obzirom da SAD najavljuje carine na uvoz kineskih proizvoda, a Peking protumjere istog intenziteta. Isto tako, u posljednje vrijeme kineski predsjednik Xi Jinping poručuje da će Kina produbiti ekonomske i finansijske reforme te dodatno otvoriti svoja tržišta stranim investitorima jer teži pomaku od rasta privrede po visokim stopama prema visokokvalitetnom rastu.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci