Kineske kontramjere obaraju cijene nafte

Kineske kontramjere obaraju cijene nafte

Gotovo milijardu dolara mjesečne zarade američkih naftnih kompanija našlo se na udaru kineskih vlasti odgovarajući na proširenu listu proizvoda na koje će Trumpova administracija uvesti carine.

Nakon što su iz Washingtona u petak poručili da 6. jula na snagu stupaju dodatne carine od 25 posto na 50 milijardi dolara vrijedan uvoz iz Kine, Peking je odmah najavio carine na uvoz nekoliko vrsta sirovina iz Amerike, uključujući i naftu.

Opasna eskalacija

“Ova eskalacija trgovinskog rata opasna je za cijene nafte”, ističe za Reuters Stephen Innes, analitičar singapurske kompanije OANDA. Naime, cijena američke nafte pala je za pet posto zbog očekivanja da će Kina smanjeni uvoz nafte iz SAD-a zamijeniti većim isporukama iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), posebno Irana. Za očekivati je da će više nafte dolaziti i iz Rusije.

Carinama opterećeni izvoz nafte u Kinu biće popriličan udar za američke naftaše. U posljednje vrijeme američki izvoz u Kinu snažno je porastao na krilima skoka proizvodnje zbog viših cijena barela. Podaci Reutersa pokazuju da je u maju isporučeno gotovo 11 miliona barela, dvostruko više nego godinu ranije. Za jul su već ugovorene isporuke 14 miliona barela vrijedne 950 miliona dolara. Još početkom prošle godine američke isporuke vrijedile su 100 miliona dolara. Najavljene carine na naftu zatekle su i kineske naftne kompanije.

Pripreme za veće kupovine

Kako je za Reuters naglasio predstavnik jedne velike kineske naftne kompanije koji je želio da ostane anoniman, s obzirom na ranije najave iz Pekinga da će uvozom nafte pokušati da smanji višak u trgovini sa SAD-om, tamošnji naftni sektor pripremao se za veće kupovine američke nafte.

Veliki dobitnik ovog carinskog ping-ponga mogao bi biti Iran. “Kinezi bi mogli jednostavno zamijeniti dio američke s iranskom naftom. Kina nije zaplašena prijetnjom američkih sankcija. Nije bila ni u prošlosti. To će očito iznervirati Trumpa”, kaže John Driscoll, direktor JTD Energy Servicesa.

bankar.me

O autoru

Srodni članci