Kineska ekonomija će generirati rast potražnje za čelikom u 2017.

Kineska ekonomija će generirati rast potražnje za čelikom u 2017.

Potražnja za čelikom će porasti ove godine za sedam posto, podržana kineskim rastom i povoljnim makroekonomskim okruženjem, procjenjuje Svjetsko udruženje za čelik (World Steel Association) u ponedjeljak u najnovijim prognozama.

Ove godine ukupna svjetska potražnja za čelikom bi trebala doseći 1,62 milijarde tona, izračunali su u WorldSteelu u najnovijim kratkoročnim prognozama. Time bi poskočila za sedam posto u odnosu na prošlu godinu kada je uvećana skromnih jedan posto.

Pritom bi ove godine potražnja u najvećem svjetskom proizvođaču i potrošaču čelika Kini trebala poskočiti za 12,4 posto, na 765,7 miliona tona. U Worldsteelu objašnjavaju taj skok uključivanjem u službenu statistiku potražnje koju su podmirivali u međuvremenu zatvoreni zastarjeli pogoni.

Kada se izuzme taj jednokratni faktor, kineska potražnja bi ove godine porasla za tri posto. Svjetska potražnja za čelikom bi u tom slučaju porasla za 2,8 posto, izračunali su u WorldSteelu.

Iduće godine svjetska potražnja za čelikom bi trebala porasti za 1,6 posto, dok bi u Kini trebala stagnirati.

U udruženju ističu ujedno “najbolju ravnotežu rizika od ekonomske krize iz 2008. godine”.

“Rizici po svjetsku ekonomiju na koje smo ukazivali u prognozama iz aprila 2017. godine, poput jačanja populizma/protekcionizma, promjena u američkoj politici, izbornih neizvjesnosti u Europskoj uniji i usporavanja u Kini, još su prisutni, ali su u određenoj mjeri prigušeni.”

Upozoravaju, ipak, na eskalaciju geopolitičkih napetosti na Korejskom poluotoku, kineski problem s dugom i jačanje protekcionizma u mnogim dijelovima svijeta.

Svjetska potražnja za čelikom dobro se oporavlja, zaključuju u udruženju, iako su njezini glavni pokretači uglavnom ciklički, a u manjoj mjeri strukturni faktori.

Među utezima za buduću potražnju izdvajaju izostanak snažnog motora rasta koji bi zamijenio Kinu i dugoročni pad intenziteta potrošnje čelika povezan s tehnološkim i ekološkim faktorima.

EU po potražnji odmah iza Azije i Okeanije

Najviši nivo potražnje bi trebala ove godine bilježiti regija Azije i Okeanije, od procijenjene 1,52 milijarde tona.

Slijedi 28-člana Europska unija sa 162,1 milion tona, što je za 2,5 posto više nego u prošloj godini.

Na trećem mjestu s prognoziranom potražnjom od 138,7 miliona tona je područje pokriveno Sjevernoameričkim sporazumom o slobodnoj trgovini (NAFTA), koje ujedno bilježi najveći skok potražnje u ovoj godini za 4,9 posto.

Kinu na listi zemalja s najvišim nivoom ovogodišnje potražnje slijedi SAD s procijenjenih 96,2 miliona tona. Slijedi Indija s 87,1 milion tona, Japan sa 64 miliona te Južna Koreja s 56,2 miliona tona.

Njemačka je na šestom mjestu globalne liste s prognoziranom ovogodišnjom potražnjom od 41,4 miliona tona. Slijedi Rusija s 39,2 miliona tona, a među vodećih 10 plasirala se od europskih zemalja još Italija s prognoziranih 23,9 miliona tona.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci