Kina nezadovoljna: Zašto nam EU zatvara vrata?

Kina nezadovoljna: Zašto nam EU zatvara vrata?

Kina je izrazila zabrinutost zbog prijedloga šefa EK Jean-Claudea Junckera da se ograniče kupovine europskih kompanija u sektorima infrastrukture, energetike i IT.

Junker je u prošlosedmičnom obraćanju o stanju Europske unije izneo okvirni prijedlog kontrole pojedinih investicija, s ciljem da se članicama EU obezbijede instrumenti za intervenciju u slučajevima direktnih stranih ulaganja u stratešku imovinu, posebno ako akvizicije sprovode strana preduzeća koja kontroliše ili finansira država.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Lu Kang je izjavio da je EU dugo promovisala slobodnu trgovinu i zalagala se lakše uslove za investiranje, što je europskim zemljama donijelo stvarne benefite.

“Zatvaranjem vrata se neće postići trajan razvoj. Sprovođenje trgovinskog i investicionog protekcionizma zarad kratkoročnih interesa, iz dugoročne perspektive, donijet će veće štete nego koristi”, rekao je Lu na dnevnom brifingu za medije.

On je pozvao EU da poštuje principe Svjetske trgovinske organizacije, prije svega nediskriminatorske principe, u svim mjerama koje je usvojila. Lu je dodao, da se moraju “izbjeći pogrešne, zbunjujuće i negativne poruke koje se šalju spoljnom svijetu”. Francuski predsjednik Emanuel Makron je pozvao u junu Europsku komisiju da napravi sistem za provjeru ulaganja iz inostranstva u strateške sektore u uniji.

Njemačka je u julu postala prva zemlja EU koja je pooštrila propise o preuzimanjima koja sprovode strane korporacije, nakon niza kineskih ugovora koji su omogućili pristup zapadnim tehnologijama i ekspertizi.

Francuska već ima nacionalnu regulativu za blokiranje takvih ugovora u određenim sektorima, poput energetike i telekomunikacija.

Prošlogodišnja akvizicija njemačkog proizvođača robotike, kompanije Kuka, koju je realizovalo kinesko preduzeće Midea, izazvalo je zabrinutost da Kina dobija preveliki pristup ključnim zapadnim tehnologijama, dok svoje kompanije štiti od stranih preuzimanja.

Agencije/V.P.

 

O autoru

Srodni članci