Kina i Rusija na Arktiku pokrenule LNG projekat Yamal

Kina i Rusija na Arktiku pokrenule LNG projekat Yamal

Smatran “energetskim biserom” unutar Arktičkog kruga, divovski projekat za prirodni ukapljeni plin (LNG – liquefied natural gas, op.pr) Yamal, koji su zajednički pokrenule Rusija i Kina, u petak je počeo s radom.
Smješten na poluotoku Yamal u arktičkoj regiji, LNG postrojenje Yamal je najveći projekat za razvoj, ukapljenje, prevoz i prodaju prirodnog plina na svijetu, te je, također, prvi veliki energetski projekat u inostranstvu od kada je u 2013. predložena inicijativa Pojas i put.

Projekat je razvila kompanija JSC Yamal LNG. Ruski proizvođač prirodnog plina Novatek je vlasnik 50,1% udjela, dok francuski eneregetski dobavljač Total S.A. i Nacionalna naftna korporacija Kine drže po 20%. Od Kine predložen Fond Puta svile je potpisao ugovor o kupovini 9,9% udjela.

Prema novinskoj agenciji Xinhua, 27 milijardi dolara vrijedno LNG postrojenje Yamal je dizajnirano kako bi započelo s proizvodnim kapacitetom od 5,5 miliona tona godišnje. Očekuje se kako će do 2019. konačno imati tri proizvodne linije ukupnog kapaciteta od 16,5 miliona tona prirodnog ukapljenog plina godišnje. Istovremeno, tri linije će snabdijevati Kinu s 4 miliona tona prirodnog ukapljenog plina godišnje, izvijestila je Kineska centralna televizija.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci