Kina drži 72 posto kenijskog vanjskog duga

Kina drži 72 posto kenijskog vanjskog duga

Prije nekoliko godina malo ljudi je znalo o kineskim ulaganjima u Africi, međutim poslije pisanja medija o njenom poslovanju na ovom kontinentu svima je postalo jasno da je tamo prepoznala svoj interes, samo se još ne zna koliki.

No, o njemu govori i upravo objavljen podatak da veći dio kenijskog vanjskog duga od 50 milijardi dolara drži upravo najveća azijska ekonomija. Kina se u svim kenijskim javnim pozajmicama našla kao kreditor u 72 posto slučajeva.

Zvaničnici u Najrobiju se brane od optužbi javnosti za neodgovornost tvrdnjama da su u pitanju značajni infrastrukturni projekti i unapređenje uslova za život za stanovnike ove afričke zemlje.

Kenija je u maju inače postala članica Azijske investicione infrastrukturne banke pod (neformalnim) vođstvom Kine, a također je nedavno prisustvovala skupu 14 afričkih država koje su diskutovale o držanju bar dijela deviznih rezervi u juanima.

Kritičari kenijskih vlasti ističu da njihova politika povećava zaduženost, a samim tim i zavisnost ove zemlje od Kine. Jaindi Kisero, kolumnista kenijskog Daily Nationa, tvrdi da su Kinezi navikli da “sa sekretarima kabineta i drugim zvaničnicima stranih država potpisuju netransparentne ugovore koji se završavaju veoma skupo po zadužene zemlje”.

Keniji je zbog prezaduženosti rejting agencija Moody’s prije nekih pola godine snizila kreditni rejting, a MMF joj je onemogućio pristup kreditu od 1,5 milijardi dolara zbog “neusaglašenosti sa fiskalnim ciljevima”, odnosno zbog visokog deficita. Sve ovo se dešavalo paralelno sa nekoliko korupcionaških skandala vezanih za namještanje tendera u koje su bili umiješani državni zvaničnici.

bankar.me

O autoru

Srodni članci