Kina će podržati finansijsku saradnju između zemalja BRIKS-a

Kina će podržati finansijsku saradnju između zemalja BRIKS-a

Kina će aktivnije sarađivati s političkim strankama kako bi ojačali finansijsku saradnju između zemalja BRIKS-a i postigli više, izjavili su kineski ministar finansija i guverner centralne banke.

Izjave su date u petak na samitu zemalja BRIKS-a, koji je okupio ministre finansija i guvernere centralnih banaka u njemačkom gradu Baden-Badenu.

Kineski ministar finansija Xiao Jie rekao je da zemlje BRIKS-a, koje čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, kontinuirano sarađuju i produbljuju tu saradnju u finansijskom sektoru, te da su napravljeni značajni napori u promovisanju rasta za zemlje BRIKS-a i svjetsku ekonomiju, kao i jačanju globalnog ekonomskog vodstva.

Isti je dan guverner centralne kineske banke Zhou Xiaochuan izjavio da bi zemlje BRIKS-a trebale ojačati saradnju unutar G20, posebno u područjima poput međunarodne finansijske arhitekture, inkluzivnih finansija i zelenih finansija.

Zhou je predložio da zemlje BRIKS-a raspravljaju o temama poput poboljšanja mrežnih shema finansijskih institucija i usluga, promoviranja ugovora o valutnoj razmjeni u lokalnim valutama, kako bi se poboljšala pragmatična finansijska saradnja, te poboljšala priprema za nadolazeći BRIKS samit svjetskih vođa, koji će se održati u septembru u Xiamenu u Kini.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci