Kina bi mogla do 2022. postati najveći uvoznik na svijetu

Kina bi mogla do 2022. postati najveći uvoznik na svijetu

Prelazak na ekonomski model koji se više oslanja na domaću potrošnju mogao bi utjecati na to da kroz pet godina Kina postane najveći svjetski uvoznik, prema istraživanju investicione kompanije CICC.

Kina je već dugi niz godina na prvom mjestu kao najveći svjetski potrošač sirovina, dijelova i opreme, ali kada je riječ o robi široke potrošnje, ona još uvijek dosta zaostaje za SAD-om.

Kineski uvoz iz Azije, Afrike, Okeanije, Južne Amerike i Istočne Europe je već nadmašio uvoz SAD-a, a ukoliko se ovaj trend zadrži, Kina će vjerovatno preteći najveću svjetsku ekonomiju, prognoziraju ekonomisti kompanije CICC.

Rast uvoza je posljedica postepenog prelaska Kine sa izvozno orijentisane ekonomije na model koji se zasniva na potrošnji, navodi RT.

Analitičari, također, očekuju da će Kina uvoziti više robe široke potrošnje nego industrijske materijale, jer najnaseljenija država postaje najveće potrošačko tržište u svijetu.

Kineski potrošači imaju i sve veći apetit za egzotičnim proizvodima, što podstiče ekspanziju uvoza, navodi se u istraživanju.

 

L.Đ

O autoru

Srodni članci