Katar planira uložiti milijarde dolara u Njemačku

Katar planira uložiti milijarde dolara u Njemačku

Katar planira uložiti milijarde dolara u Njemačku i proširit će fokus i na srednje kompanije u toj zemlji, izvijestio je u ponedjeljak poslovni list Handelsblatt.

Pozivajući se na diplomatske i izvore iz kompanije, list navodi da su katarski državni investicijski fond QIA i privatni sektor posebno zainteresirani za srednja poduzeća u Njemačkoj.

“Njemačku smatramo ključnim igračem u svjetskoj ekonomiji i jako smo optimistični kada je u pitanju njemačko tržište”, izjavio je za list katarski ministar finansija Ali Šarif al-Emadi povodom Katarsko-njemačkog poslovnog i investicijskog foruma koji će se održati 7. septembra u Berlinu.

“Naše će izaslanstvo najaviti nova velika ulaganja”, dodao je katarski dužnosnik.

Katar je najveći izvoznik ukapljenog zemnog plina (LNG) u svijetu a njegov državni stabilizacijski fond, u koji se slijevaju prihodi od prodaje energenata, već ima vlasničke udjele u Volkswagenu, Deutsche Banku, Siemensu, Hochtiefu i SolarWorldu.

U Handelsblattu procjenjuju ukupnu vrijednost tih udjela na 20 milijardi dolara.

Katarski ministar finansija istaknuo je da je njegova zemlja zadovoljna tim ulaganjima unatoč određenim gubicima na udjelima u Solarworldu i Deutsche Banku. “Imamo kapaciteta i to vrijedi za sve sektore”, naglasio je Al-Emadi.

U njemačkom ministarstvu privrede nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentarom.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci