Katar obnovio naftni ugovor sa Abu Dhabijem

Katar obnovio naftni ugovor sa Abu Dhabijem

Državna kompanija Qatar Petroleum (QP) obnovila je ugovor sa Abu Dhabijem o nastavku operacija zajedničkih naftnih postrojenja na moru, uslijed blokade koje su arapske zemlje nametnule Katru.

Novi ugovor o postrojenju Al-Bunduq zamijenit će stari dogovor potpisan 1953, između Abu Dhabija i privatne kompanije za naftna istraživanja, objavio je QP.

U martu 1969. Katar i Abu Dhabi su potpisali dogovor o podjeli naftnog polja Al-Bunduq koje je otkriveno 1965, a sa operacijama se počelo 1975. godine.

“Sa zadovoljstvom potpisujemo ovaj koncesioni ugovor, koji će osigurati nastavak razvoja i operacija Al-Bunduq naftnog polja tokom mnogih godina”, naveo je Saad Sherida Al Kaabi, predsjednik i CEO QP-a.

Kompanija Bunduq, koja upravlja ovim naftnim poljem, je japanska kompanija.

UAE negirao ulogu Abu Dhabija u dogovoru

Nakon potpisivanja ugovora, Vrhovno naftno vijeće Ujedinjenih Arapskih Emirata izdalo je saopštenje u kojem negira ulogu Abu Dhabija u postizanju dogovora sa QP-om. Abu Dhabi je jedan od sedam emirata u UAE-u.

“Naftno polje Al-Bunduq podjednako dijele emirat Abu Dhabi i Katar, zbog svoje geografske lokacije. Pod upravom je japanskog konzorcija posljednje četiri decenije”, navodi se u saopštenju koje je objavila državna agencija WAM.

“Koncesiju su nedavno produžile dvije vlade sa japanskim konzorcijem bez direktne komunikacije ili angažmana između dvije države. Nije uspostavljena komercijalna ili trgovinska veza između UAE i Katra produžavanjem ove koncesije.”

U junu 2017, UAE, Saudijska Arabija, Bahrein i Egipat su prekinuli veze sa Dohom optužujući je da podržava “terorističke” grupe i da se previše približila regionalnom rivalu Iranu. Katar je odbacio ove optužbe.

Uprkos kopnenoj, zračnoj i pomorskoj blokadi koju su ove zemlje nametnule Katru, Doha je nastavila snabdijevanje UAE-a plinom.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci