Kanadski naučnici bore se protiv klimatskih promjena

Kanadski naučnici bore se protiv klimatskih promjena

Ogromni visokotehnološki zid za usisavanje ugljendioksida kao rješenje problema

Ukoliko gledate u vazduh ispred sebe, nećete ništa primijetiti. Međutim, u gradskim središtima, iako to ne vidite, Vi zapravo stojite ispred velike količine ugljendioksida.

Ugljendioksid prirodno kruži između živih bića i okoline. Razmislite samo o lekciji iz biologije koja pojašnjava proces fotosinteze. Fotosinteza se odvija kada biljke uzimaju ugljendioksid iz vazduha i pretvaraju ga u kisik. Onda ljudi i životinje udišu taj kisik, izdišući ugljendioksid.

Dok se emisija ugljendioksida tokom desetljeća naglo povećala, naša planeta još uvijek apsorbira istu količinu ugljendioksida. To znači da ga je više u prirodi nego ikada ranije.

Zbog toga grupa kanadskih inžinjera gradi zid koji će usisavati ugljendioksid direktno iz vazduha. Oni su odlučili da je bolje da se ukloni taj višak ugljendioksida, kako bi smanjili opasnost od klimatskih promjena apsorbirajući CO2 molekule i praveći prirodna goriva na bazi ugljika.

Kanadski inžinjeri napravili su prototip ove tehnologije u Squamishu u Kanadi, sat vožnje sjeverno od Vankuvera. Zapravo, zid će biti napravljen od gomile kocki gdje će svaka funkcionirati na isti način. Ovo znači da je moguće napraviti zid bilo koje veličine na bilo kojoj određenoj lokaciji, jednostavno dodavajući više kocki.

Naredni korak bit će gradnja pilot-fabrike koja će proizvoditi gorivo. Jedno postrojenje može proizvesti 40 miliona litara goriva godišnje.

Preuzeto sa: www.upworthy.com

O autoru

Novinar, zamjenik urednika.

Srodni članci