Kako Vam stikeri mogu pomoći na poslu?

Kako Vam stikeri mogu pomoći na poslu?

Jeste li ikada koristili stikere koje ste lijepili na zid kako biste sebe motivisali da učite tokom školovanja? Ako jeste, onda znate koliko je to zapravo motivirajuće. Možda Vam to sada zvuči „out there“, ali su tehnike vizuelizacije uvijek in.

Ako želite ostvariti određenu promjenu kako kod sebe tako i kolega na poslu, onda je lijepljenje slika, poruka i sličnih stvari na oglasnoj ploči pravi potez.

Istraživanje koje je uradila TD banka na 500 malih poduzetnika pokazalo je da vizuelni način motiviranja itekako djeluje učinkovito. Gotovo 46 posto ispitanih kaže da je započelo vlastiti posao kako bi se pratila njihova vizija. 63 posto malih poduzetnika vjeruje da vizuelizacija pomaže u realizaciji poslovnih planova, a 82 posto malih poduzetnika, koji su koristili vizuelne metode motivacije, kaže da je postiglo više od polovine svojih ciljeva do sada. 76 posto malih poduzetnika, koji su svoje ideje kreirali u obliku slika, kaže da je posao uspjelo realizovati u smislu u kojem je i željelo.

„Šta obično nedostaje nisu nove ideje, već volja da se one realizuju.“ – Seth Godin

Više od jedne trećine – 35 posto malih poduzetnika kaže da koristi metode animiranja radnika na poslu. Poenta je na postizanju dugoročnih ciljeva. Istraživanje je pokazalo da oni koji drže slike osoba koje im znače u životu u svojoj kancelariji postižu bolje rezultate od onih koji to ne rade. Efekat je isti ako u svojoj kancelariji lijepite stikere sa izrekama koje su pokretačke, kao i slike koje izmame osmijeh na lice. Zašto je vizuelizacija tako učinkovita.

sticker motivacijaNaše emocije su povezane sa onim što vidimo i utječu na naše ponašanje. Slike nam pomažu u razmišljanju i navode nas da se „krećemo“ u određenom smjeru.

Ako do sada niste koristili metode vizuelizacije, krajnje je vrijeme da počnete. Nabavite oglasnu ploču ili hamer papir koji ćete postaviti tako da u njega morate pogledati svaki dan. Razmislite šta biste željeli da postignete u poslu i nacrtajte markerima u bojama simbole ili riječi koje će Vas inspirisati kao i nagradu koju ćete sebi priuštiti ako to ostvarite.

Zalijepite privatne fotografije koje Vas nadahnjuju, nema veze ako je to Ferrari, kuća sa pogledom na plažu, zalazak sunca ili čak neka ličnost iz javnog života kojoj se divite – poenta je u tome da to utječe pozitivno i motivirajuće na Vaš rad.

Stručnjaci kažu da je vizija ploče da nas podsjeća na ciljeve i vrijednosti kao potvrda da ne izgubimo kompas. Ne dozvolite da dođete u situaciju da izgubite volju za poslom i napretkom. Svoju pokretačku ideju možete kreirati pomoću aplikacija kao što je Pinterest.

Zapamtite: Um proširen novom idejom nikada se ne vraća na svoje početne dimenzije!

 

L.Đ

O autoru

Srodni članci