Kako su dva brata samo na optimizmu uspjela da zarade stotine miliona dolara

Kako su dva brata samo na optimizmu uspjela da zarade stotine miliona dolara

Pokušali su da prodaju majice s apstraktnim dizajnom, ali to im nije baš išlo. Onda je braći Bertu i Johnu Jacobsu palo na pamet da, zbog svakodnevne poplave negativnih vijesti svuda oko njih, iskušaju tržište nudeći mu pozitivne poruke.

Otisnuli su najprije na majice poruku: Život je dobar (Life is Good), i biznis je krenuo kao lud, prenosi njihovu priču CNNMoney. U tri godine prodaja im je s tim sloganom narasla na čak milion dolara, a prije toga su bili praktično propali, na računu su imali 78 dolara.

Bilo je to sredinom 90-ih, a sada zarađuju oko 100 miliona dolara godišnje i postali su poznati lifestyle brend koji uključuje majice, pidžame, nakit pa čak i ukrase za dom koje prodaju u 2500 prodavnica SAD-u i Kanadi te preko e-trgovine.

Kažu, njihov cilj je isti kao i na početku, širenje optimizma. „To je misija koja se danas čini više živa nego ikad“, kaže Bert Jacobs.

Svakako, dobro su unovčili potrebu ljudi za optimizmom u kombinaciji s vlastitim umjetničkim sklonostima. Braća su još uvijek i vlasnici i menadžeri kompanije koja sjedište ima u Bostonu te ima 178 radnika, a kompanija 10 posto zarade donira za siromašnu djecu.

Iako je njihov posao danas znatno veći nego što je bio kada su počeli, braća Jacobs tvrde da se njihova misija nije promijenila:

Mi želimo da širimo optimizam, smatramo da je danas to važnije nego ikada prije, zaključili su.

bankar.me

O autoru

Srodni članci