Kako prepoznati lažnu aplikaciju?

Kako prepoznati lažnu aplikaciju?

Držite se provjerenih trgovina aplikacijama – ovo je osnovna mjera opreza.

Nabavkom aplikacija izvan službenih i provjerenih kanala izlažete se drastično većem riziku, pa bi s aplikacijom mogli pokupiti virus ili kakav drugi zlonamjerni softver. App Store, Google Play i drugi možda nisu savršeni, ali se bar trude provjeriti aplikacije prije no što ih puste u opticaj.

Prije no što preuzmete aplikaciju svakako pročitajte što su drugi rekli o njoj. Nemojte se zadržati na nekoliko prvih, već prokopajte i malo dublje za svaki slučaj. Hakeri, naime, znaju angažirati ljude koji će pisati hvalospjeve njihovim malwareom zaraženim softverskim uracima. Pripazite pritom i na slične nazive, kao i na to je li aplikacija za npr. Netflix doista ono za što se predstavlja.

Čitajte opise aplikacija

Polupismen i loše napisan prateći tekst može biti znak upozorenja kako s aplikacijom koju opisuje nešto ne štima. Isto vrijedi i ako je opis vrlo oskudan – hakerima se ne da trošiti puno vremena na to.

Provjerite razvojne programere

Ne samo što trebate biti sumnjičavi prema nazivu, već svakako obratite pažnju i na to ko je izdao aplikaciju. Ako se zove Messenger ne znači nužno da je riječ Facebookovom Messengeru. Hakeri računaju kako nećete biti dovoljno mudri i oprezni da biste provjerili koji su razvojni programeri izdali aplikaciju. Dokažite im suprotno.

Provjerite web odredište razvojnog programera

Našli ste aplikaciju koja Vam se sviđa, ali ne znate ništa o autorima? Web je Vaš prijatelj! Potražite ih i doznajte više o njima. Imaju li službenu web-stranicu? Je li ta stranica zaštićena enkripcijom (adresa počinje s https://)? Imaju li stranicu na Wikipediji? Jesu li ih recenzirali u nekom većem mediju? Ako je odgovor negativan na sva navedena pitanja, postanite sumnjičavi.

Jesu li snimke ekrana nekvalitetne?

Slično kao i kod opisa aplikacija: ako su snimke zaslona kojima je aplikacija ilustrirana lošijeg kvaliteta, veći su izgledi kako imate posla s lažnjakom. Hakerima je lakše ukrasti tuđe screenshotove nego praviti svoje.

Koliko je puta aplikacija preuzeta?

Provjerite koliko je puta aplikacija preuzeta. Riječ je o gruboj procjeni, ali dat će Vam kakvu-takvu sliku o tome imate li posla s autentičnim softverom ili ne. Što je broj veći, to bolje. Nažalost, to funkcioniše samo na Googleovom Playu, zato što Apple ne objavljuje takve podatke na App Storeu.

 

www.tportal.hr

O autoru

Srodni članci