Kako postići učinkovitost na poslu?

Kako postići učinkovitost na poslu?

Koliko ste učinkoviti na poslu; kako znati stepen upravljanja u poslovanju? Šta je to što Vas čini uspješnim na poslu?

Odgovor će saznati svaki poduzetnik na svom konačnom završnom godišnjem obračunu, gdje se iskazuje pozitivan neto finansijski rezultat, odnosno gdje je vidljiva razlika između prihoda i rashoda kao i kakav je progres ostvaren tokom mjeseci. Efikasnost poslovanja mjeri se kroz osnovni ekonomski princip: da su postignuti rezultati maksimalno mogući i da su ostvareni uz minimalna ulaganja i trošenje raspoloživih sredstava u procesu rada i poslovanja.

Stepen učinkovitosti upravljanja poslom je iznimno važan, jer Vam može omogućiti napredak u Vašoj karijeri. No, kako znati kakva nam je efikasnost i da li se to zaista vidi u Vašem radu?

Biti učinkovit i staložen jedini je način kako se boriti s gomilom zadataka i obaveza. Neki od savjeta kako postići učinkovitost na poslu su:

1. Kreirajte tri prioriteta!

Svaki dan postavite sebi tri nova zadatka koja želite taj dan da ostvarite. Nakon što ste to napravili krenite u akciju.

2. Promijenite poslovnu svakodnevnicu!

Dok radite ili pišete važan e-mail, otvorena Vam je web stranica Facebooka ili Twittera? Nekoliko puta za vrijeme radnog vremena provjeravate šta je novo na portalima, nakon čega imate potrebu prokomentarisati aktuelnosti s kolegama? Na taj način gubite vrijeme i narušavate, kako vlastitu, tako i tuđu koncentraciju. Zato sastavite popis stvari koje ne biste trebali raditi na poslu jer Vam oduzimaju previše vremena.

3. Zastanite i analizirajte stanje!

Pitajte svoje nadređene, podređene i kolege šta Vam zamjeraju, gdje su Vaši propusti. Napravite planove uklanjanja uočenih negativnih stanja s definisanim rokovima sprovedbe na koje Vam ukazuju osobe iz Vašeg okruženja.

Pored ovih savjeta, nužno je da ne zaboravite na edukaciju. Brojne kompanije širom svijeta ulažu u educiranje svojih radnika kako bi zadržali poslovnu efikasnost i učinkovitost. Trenutno se održavaju brojni seminari i radionice koji su organizovani s ciljem podsticanja kreativnosti kako bi rad bio efikasniji.

Tako je kreirana i škola društvenog poduzetništva. Škola traje tri mjeseca i sastoji se od 18 teorijskih i praktičnih cjelina, koje će biti sastavljene od predavanja, radionica, diskusija, studijskih posjeta i projekcija. Svi polaznici škole će dobiti certifikat o završenom programu škole društvenog poduzetništva, a najbolje ideje će imati priliku da se putem Innovation Laba pretvore u poslovne planove, koji će se natjecati za novčanu nagradu. Aktivnosti škole će se održavati u Američkom kutku u Mostaru i OKC Abrašević.

Učešće u školi društvenog poduzetništva je besplatno. Za svoje mjesto u školi se možete prijaviti putem online aplikacije. Više informacija pročitajte OVDJE.

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci