Kako poboljšati fokus u radu?

Kako poboljšati fokus u radu?

Fokus je jedna od najvažnijih stavki za napredak u poslovanju jer smo bez njega skloniji greškama, lošim odlukama te općenito sporije i nekvalitetnije radimo. Uz fokus se sve to mijenja pa postižemo bolje rezultate u svakom pogledu. Samo, ponekad je teško fokusirati se jer privatni život utječe na poslovni bilo da se radi o problemima ili minornim stvarima kao neispavanost.

Ako želite u svakom trenutku poboljšati taj famozni fokus pa da ostvarite bolje rezultate, dovoljno je pratiti devet koraka koje poslovni gurui navode u svojim seminarima i knjigama.

1. Jasni ciljevi

Odredite što želite napraviti. Ako ste iznimno umorni, nema smisla tjerati sebe da završite određeni projekat jer nakon osam ili deset sati bit ćete još umorniji i kontraproduktivniji. Zato obavite posao koji ne zahtijeva previše umnog rada, ali iziskuje vrijeme. Obavite to kako biste dok sutradan odmorite imali temelje za završiti ono što je ostalo. Dakle, postavite u svakom trenutku jasne ciljeve, od nižih do viših nivoa. Isto kao da vježbate, kad tek krenete ili ste premoreni nećete moći u jednom danu istrčati deset kilometara, ali važno je da istrčite bilo koliko, da ne stagnirate.

2. Prioriteti

Kao i kod ciljeva, postavite jasne prioritete. Nećete raditi završni dio posla prije nego obavite onaj prvobitni. Ne preskačite korake, sami dobro pogledajte situaciju i zaključite kako, šta i kad.

3. Jednostavna organizacija

Ne zatrpavajte se nepotrebnim zadaćama ili stvarima oko sebe. Koristite se samo alatima koji pomažu za obavljanje posla kako Vas ništa ne bi odvraćalo od samog rada pa na taj način narušavalo koncentraciju.

4. Isključite se

Mobiteli, e-mail, društvene mreže… Sve ugasite, uklonite i posvetite se poslu.

5. Korak po korak

Nemojte raditi nekoliko stvari odjednom nego jednu po jednu. Bit ćete brži i efikasniji.

6. Vremenska ograničenja

Odredite si unaprijed vrijeme potrebno za neki posao jer na taj način same sebe ćete natjerati raditi ga predanije.

7. Automatizacija

Ne morate raditi baš sve sami. Primjera radi, ako vodite posao, finansijski menadžment može za Vas obavljati neko drugi. Ili, na nižim nivoima, javljanje na telefon, kafu, ručak… može za Vas obavljati neko drugi. Možda se čini kao trošak isprva, ali dugoročno će Vam poslužiti.

8. Koristite cijeli zaslon

Nemojte smanjivati zaslon jer ćete na taj način vidjeti i druge stvari koje bi Vas mogle omesti.

9. Odmor

Vraćamo se na početak. Nemojte se umarati nepotrebno jer na kraju dođe sve na isto. Ukoliko ste odmorni, bolje ćete, brže i efikasnije raditi.

 

O autoru

Srodni članci