Kako će solarna energija iz Tunisa napajati EU?

Kako će solarna energija iz Tunisa napajati EU?

Vodeća britanska kompanija u sektoru obnovljivih izvora energije “TuNur” javila je kako je podnijela Ministarstvu energije, rudarstva i obnovljivih izvora Tunisa zahtjev za realizaciju velikog projekta solarne elektrane u tuniskoj pustinji.

Revolucionarni projekat konvergentnih ogledala i solarnih panela bit će izgrađen u području Rjim Maatoug, a dio proizvedene električne energije izvozit će se do Malte, Italije i Francuske kroz tri odvojena podmorska kabla. Jednom kada dođe do europskog kopna, proizvedena električna energije će biti dalje distribuirana i do Velike Britanije, Njemačke i Švicarske.

Projekat će sprovesti konzorcij kompanija koji sačinjava Nur Energie (50%), uz učestvovanje nekoliko investicionih društava iz Tunisa i Malte.

Prema preliminarnim studijama, proizvodnja električne energije se procjenjuje na oko 4,5 GW, što će biti dovoljno za pokrivanje potražnje barem 5 miliona domaćinstava u Europi. Prva faza projekta, vrijedna oko 1,6 milijardi dolara, trebala bi biti dovršena i operativna do 2020. godine kada će se realizirati podmorski kabal do Malte.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci