Kako banke mogu da izbjegnu nadzor Europske centralne banke

Kako banke mogu da izbjegnu nadzor Europske centralne banke

Europske banke bi mogle pokušati da iskoriste rupe i razlike u propisima pojedinih zemalja kako bi se izborile za blažu regulativu ili u potpunosti izbjegle nadzor Europske centralne banke (ECB), posebno nakon Brexita, upozorile su u petak dvije visoke funkcionerke ECB-a.

Sabine Lautenschlaeger i Daniele Nouy iznova su apelovale da se zatvore rupe u europskim propisima zahvaljujući kojima investicione banke i pojedine bankovne podružnice izmiču ECB-ovoj superviziji.

“Nakon Brexita mnoge banke će donijeti odluku o preseljenju iz Britanije u eurozonu, a mogle bi, također, odlučiti da osnuju ogranke u trećim zemljama”, upozorila je na simpoziju Eurofi u Tallinu Sabine Lautenschlaeger, koja u izvršnom odboru ECB-a predstavlja odjeljenje za superviziju.

“Investicione kompanije bi se, također, mogle odlučiti na selidbu”, dodaje ona.

“Zato mislim da bi imalo smisla reagovati i nadzirati ih na europskom nivou”, zaključuje Lautenschlaeger.

Manje od 10 od 40 banaka koje posluju u EU iz svojih londonskih sjedišta zatražilo je dozvolu ECB-a za nastavak poslovanja u eurozoni nakon Brexita, izvijestio je prošle sedmice Reuters. Ostale planiraju da osnuju podružnice koje će nadzirati tijela pojedinih zemalja.

Prethodno je u Helsinkiju predsjedavajuća ECB-ovog supervizorskog ogranka Daniele Nouy kazala da banke možda prebacuju poslove u zemlje s blažom regulativom ili ih sele u takozvani neformalni finansijski sektor.

“Ovo nije film u kojem junak otpadnik prekrši sve propise da bi spasio svijet. Na kocki je stabilnost bankarskog sektora, prosperitet ekonomije i bogatstvo društva u cjelini”, utvrdila je Nouy na konferenciji u Helsinkiju.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci