Kada je opravdano odbiti investitora za svoj posao?

Kada je opravdano odbiti investitora za svoj posao?

U današnjoj privrednoj situaciji gotovo da nema ničega težeg od započinjanja vlastitog posla i ostvarivanja sopstvene ideje i ciljeva.

Ako birokratski aspekt nije toliko problem, onda je to najčešće finansijski, jer država i banke uprkos raznim promocijama kako podržavaju poduzetnike početnike, to ne čine u dovoljnoj mjeri. Mnogi mladi poduzetnici često se već na početku nađu pred zidom koji ne mogu zaobići.

Kada krediti od banaka i drugih finansijskih institucija ne dolaze u obzir, a posao treba finansijsku “injekciju”, često se traže investitori koji bi bili voljni da ulože u vaš posao. A svi znamo da njih nema mnogo i da vrlo često zauzvrat traže previše i nemoguće.

Zato, prije nego što zaista odaberete investitora (i on odabere Vas), važno je da to bude osoba ili kompanija koja je posebno zainteresovana za posao koji radite i koja vjeruje u Vas, Vaše sposobnosti da Vi možete ostvariti ciljeve, prenosi zena.hr.

Kada tražite investitore, važno je da budete na istoj talasnoj dužini kada je u pitanju vizija koju želite ostvariti, i na kraju da imate ista očekivanja, tj. šta se može izroditi iz cjelokupnog poduhvata. Investitor mora u Vaš posao da donese dobrodošle i potrebne promjene i ne smije dirati segmente poslovanja koji funkcionišu.

Ako investitor nema sve te kvalitete, onda je bolje da s njim ne ulazite u poslovnu saradnju, već da tražite novog.

O autoru

Srodni članci