Juncker: Ako zanemarimo Balkan, drugi će ga oblikovati

Juncker: Ako zanemarimo Balkan, drugi će ga oblikovati

Europska unija mora biti jedinstvena prema pristupanju Zapadnog Balkana, inače će drugi preuzeti na sebe da oblikuju njeno najbliže okruženje, rekao je danas predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Zapadni Balkan ne smijemo ispustiti iz vida, taj region ne smijemo zanemariti, inače će drugi još povećati svoj uticaj, rekao je Juncker u govoru o stanju Unije pred Europskim parlamentom.

“Moramo naći jedinstvo kada se radi o Zapadnom Balkanu – jednom zauvijek. Ako to ne uradimo naše najbliže okruženje će oblikovati drugi”, rekao je on.

Juncker je rekao da EU ne smije da smanji napore da izgradi ujedinjeniju Europu.

“Europa može da izvozi stabilnost kao što smo uradili sa našim proširenjima”, rekao je on.

Juncker je u govoru više puta naglasio značaj ujedinjene Europske unije koja treba da djeluje jedinstveno.

“Europska unija je garant mira na kontinentu mira. Kontinentu koji uživa u miru zahvaljujući Europskoj uniji. Stoga pokažimo veće poštovanje prema Europskoj uniji. Spasimo njen imidž. Branimo naš način života, naš način postojanja”, rekao je Juncker.

Europska unija je snaga sa kojom treba računati, rekao je Juncker i dodao da su neki bili iznenađeni njegovim dogovorom s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, ali da ne treba biti iznenađen jer “Europa uspijeva kad govori jednim glasom”.

bankar.me

O autoru

Srodni članci