Jens Nordvig: Mnoge slabosti dolara tek dolaze

Jens Nordvig: Mnoge slabosti dolara tek dolaze

Američki dolar, tradicionalno raj u vremenima nemira, lebdi u blizini najnižih stopa. Ove godine ga vjerovatno čeka još padova i i to zbog dva glavna razloga: Europe i Kine. DXY indeks američkog dolara je završio januar sa gubitkom od 3 procenta, najgori pad za skoro 2 godine.

I pored podsticaja od smanjenja poreza, rast američke ekonomije je i dalje na nivou sa europskim. Kako globalna ekonomija nastavlja da raste, to će samo povećati pritisak na dolar, nedavno je objasnio jedan cijenjeni stručnjak za valute.

“Slabost dolara ima puno veze s činjenicom da imamo snagu u globalnoj ekonomiji”, izjavio je za CNBC-ov “Futures Now” Jens Nordvig, osnivač Exante Data.

Očekuje se da će SAD u prvom tromjesečju objaviti stopu rasta od 2,7%, s obzirom na smanjenje poreza koji će početi da se odražava na ekonomiju. Ipak, Europa već vidi BDP od 2,5%, bez ikakvih fiskalnih podsticaja”, rekao je Nordvig.

Euro je u godini iza nas “izgradio teren” u odnosu na američki dolar, i očekuje se nastavak razvoja, rekao je Nordvig. Poslije nedavnih poteza, Nordvig vidi rizike za kurs euro/dolar i smatra da je pomjeranje u valuti od najviše za 1,28 realno. Jedinstvena europska valuta je zatvorila u petak (02. 02. 2018) trgovinu blizu 1,24 dolara.

Valuta eurozone je ostvarila dobitke u januaru i porasla za 1,25% u odnosu na američki dolar 25. januara. Ovaj nivo nije zabilježen od kraja 2014. godine. Valuta je porasla za skoro 4% u januaru, i to je bio najveći pomak u jednom mjesecu od marta 2016. godine.

Jedinstvena valuta je postigla pomenuto u januaru, nakon što je predsjednik Europske centralne banke Mario Draghi rekao kako ne očekuje dalje umanjenje kamatnih stopa, obilježavajući posljednji put da je ECB smanjila stopu, u ovom ciklusu.

“Konačno ih sustižu” 

Kako ECB pravi poteze da pojača monetarnu politiku, od eura se očekuje još veći pritisak na dolar, čak i nakon što Federalne rezerve naprave poteze za povećanje stopa. UBS i Barclays su predviđali porast stope depozita ove godine, dok je Draghi ostao pri svojem stavu.

Obično, veće kamatne stope bi izazvale veću potražnju za dolarima. Međutim, ovaj put se čini drugačije, sa najvećom svjetskom ekonomijom koja se kreće ka politici koja je već bila prihvaćena širom svijeta. U bliskoj perspektivi, izgleda da se tržište kladi da američke stope mogu zaostajati u odnosu na Europu i Kinu.

“Dok su druge centralne banke sporije radile ono što FED radi, čini se da konačno počinju da ih sustižu”, rekao je Nordvig.

Kineski Renmimbi je, također, ojačao u odnosu na dolar ove godine. Nakon snažnih dobitaka u januaru, valuta se približava nivoima koje je dostigla prije devalvacije od 2%, u augustu 2015. godine.

“Kina je prilično veliki dio onoga što se dešava”, rekao je Nordvig. “Uvijek su zaustavljali kretanje valute u prošlosti kada su mislili i priznavali sebi da je previše snažna, ove godine to nisu učinili.”

Kineski renminbi je “dodao” 3,5% posto u odnosu na američki dolar u januaru, što je najveća dobit kineske jedinstvene valute od 1994. godine. Valuta je opala u februaru, ali tek neznatno.

Izvor: CNBC; Prevod: Bankar.me

O autoru

Srodni članci