Jeftina švedska struja privukla Facebook

Jeftina švedska struja privukla Facebook

Kompanija je najavila udvostručenje kapaciteta podatkovnog centra u Lulei.

Zahvaljujući snažnom rezanju cijene električne energije za podatkovne centre, Švedska postaje lider u privlačenju ulaganja u tu vrstu IT infrastrukture. To je prepoznao i Facebook najavivši udvostručenje kapaciteta svog podatkovnog centra u obalnom gradu Luleå na sjeveru Švedske.

Facebook je u Lulei sagradio prvi podatkovni centar izvan SAD-a još 2013. godine, a sastoji se od dvije zgrade. Sada će graditi i treću, površine 50.000 metara kvadratnih čime će ukupnu površinu proširiti na 100.000 “kvadrata”, stoji u saopštenju kompanije. Očekuju da će treća zgrada s radom započeti početkom 2021. godine.

Tačna vrijednost investicije nije otkrivena, ali Facebook je naveo da će time njegove investicije u Švedsku narasti na 987 miliona dolara. Na širem području grada Luleå postoji 18 podatkovnih centara. Nedavno je i Amazon najavio da će u Švedskoj sagraditi tri centra. Uz hladnu klimu koja smanjuje trošak hlađenja servera, Švedska je sve zanimljivija za gradnju centara nakon što je lani smanjila oporezivanje struje podatkovnim centrima za 97 posto. Samo Facebookov centar troši jedan posto švedske proizvodnje struje. Do 2025. u njima bi moglo raditi 30.000 Šveđana, dvostruko više nego što danas radi u čeličanama.

O autoru

Srodni članci