Japan: Stopa nezaposlenosti najmanja od 1993. godine

Japan: Stopa nezaposlenosti najmanja od 1993. godine

Stopa nezaposlenosti u Japanu prošlog mjeseca bila je najniža od novembra 1993. godine, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci. 

Stopa nezaposlenosti u novembru je bila 2,7 posto, a odnos slobodnih radnih mjesta i prijava za posao je najpovoljniji u posljednje skoro 44 godine.

Ovi podaci su objavljeni u vrijeme kada Japan bilježi sedmi uzastopni kvartal privrednog rasta, što je najveći niz u posljednjih 16 godina. Na ekonomski rast pozitivno utječe održavanje Olimpijskih igara 2020. godine.

“Očekuje se da će ekonomija Japana nastaviti da raste u prvoj polovini sljedeće godine”, rekao je Masaki Kuvahara, viši ekonomista kompanije “Nomura sekjuritis”, prenio je AFP.

Samopouzdanje među najvećim proizvođačima je na najvišem nivou u posljednjih 11 godina, pokazalo je istraživanje centralne banke, ali je javna potrošnja i dalje slaba, a deflacija i dalje opterećuje privredu.

Japan se godinama bori protiv deflacije, a monetarna politika koju vodi centralna banka za sada ima ograničen efekat na ovu pojavu.

Stopa inflacije u novembru je bila 0,9 posto, što je daleko od ciljana dva procenta.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci